Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un boravi u posjeti Kini samo nekoliko dana nakon što je upozorio da će možda potražiti "novi put" ako Sjedinjene Države ne ublaže sankcije i pritisak na njegovu izoliranu zemlju.

Kimov posjet Kini, kao najznačajnijem gospodarskom i diplomatskom savezniku Sjeverne Koreje, događa se u isto vrijeme dok traju pregovori za njegov drugi susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, piše Hina.

Kim je u novogodišnjem govoru prošlog tjedna izjavio da je spreman susresti se s Trumpom bilo kada kako bi postigla zajednički cilj denuklearizacije Korejskog poluotoka. Međutim, upozorio je kako bi mogao potražiti i "alternativni put" ako se nastave američke sankcije i pritisak na Sjevernu Koreju.

"Kim je spreman podsjetiti Trumpovu administraciju kako ima diplomatske i ekonomske mogućnosti mimo onoga što Washington i Seul mogu ponuditi", prokomentirao je američki obrambeni stručnjak Harry J. Kazianis Kimov posjet Kini.

Kazianis smatra da bi se spominjanje "novog puta" u Kimovu novogodišnjem obraćanju moglo tumačiti i kao prikrivena prijetnja da je Sjeverna Koreja spremna približiti se Pekingu. "To bi trebalo prilično zabrinuti Ameriku", smatra Kazianis.

Kim je u ponedjeljak poslijepodne otputovao u Kinu privatnim vlaku u pratnji svoje supruge Ri Sol Ju i drugih visokih sjevernokorejskih dužnosnika, javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA. Službena kineska tiskovna agencija Xinhua također je potvrdila da će Kim boraviti u posjetu Kini od ponedjeljka do četvrtka na poziv kineskog predsjednika Xija Jinpinga.