Sjeverna Koreja razmotrit će mogućnost da protiv Sjedinjenih Država poduzme "najvišu razinu oštrih protumjera u povijesti" kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa "totalnim uništenjem", poručio je sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Sjevernokorejski čelnik rijetko objavljuje priopćenja za javnost, a u današnjem je javnom istupu poručio da je američki predsjednik "mentalno poremećen".

Izjave predsjednika Trumpa predstavljaju "najžešću objavu rata u povijesti", ističe sjevernokorejski lider, konstatirajući da Trumpov govor u utorak u Ujedinjenim narodima potvrđuje da je sjevernokorejski nuklearni program "ispravan put".

"Čovjek raketa"

Američki predsjednik nazvao je u utorak sjevernokorejskog lidera "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, a u četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Time je ipak prebacio naglasak s mogućih vojnih akcija na ekonomski pritisak.

Po Trumpovu tumačenju, nova izvršna uredba predviđa dodatne ovlasti za poduzimanje mjera protiv kompanija i financijskih institucija koje financiraju i omogućuju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Te će mjere presjeći izvore prihoda kojima Sjeverna Koreja financira razvoj "najsmrtonosnijeg oružja poznatog čovječanstvu", tvrdi Trump.

Upitan uoči sastanka s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima je li diplomacija još moguća, američki je predsjednik potvrdno kimnuo i odgovorio protupitanjem: "Zašto ne?".

U kontekstu eskalacije napetosti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je od čelnika da ne srljaju u rat a Južna Koreja, Rusija i Kina pozvale su na smirivanje napetosti.

I Pjongjang se oglasio.

Visoka cijena za svoj govor

"Njegove riječi... nisu me uplašile niti zaustavile već su me uvjerile da je put koji sam izabrao ispravan i da ga moram slijediti do samog kraja", ustvrdio je sjevernokorejski lider Kim Jong-un u priopćenju koje je objavila službena novinska agencija KCNA.

"Kao čovjek koji predstavlja Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i u ime dostojanstva i časti moje države i naroda kao i moje vlastito, natjerat ću čovjeka koji obnaša dužnost vrhovnog zapovjednika oružanih snaga SAD-a da plati visoku cijenu za svoj govor", poručio je sjevernokorejski lider.

Američki predsjednik suočit će se s "rezultatima koji će nadmašiti njegova očekivanja", kazao je Kim, ne precizirajući kakve mjere Sjeverna Koreja kani poduzeti.

Najmoćnija detonacija na Pacifiku

Također, i sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho izjavio je kako smatra da bi njegova zemlja mogla razmotriti mogućnost testiranja hidrogenske bombe na Pacifičkom oceanu, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Novinari su u New Yorku pitali Rija Yong-hoa koji bi danas trebao održati govor na Općoj sjednici Ujedinjenih naroda, što je Kim Jong-un htio poručiti prijetnjom o "najvišoj razini oštrih protumjera u povijesti".

Sjeverna Koreja mogla bi razmotriti testiranje hidrogenske bombe, odgovorio je Ri, dodajući ipak kako ne zna što točno misli sjevernokorejski vođa.

"Nemamo pojma kakve bi mjere mogle biti poduzete jer će zapovijed izdati lider Kim Jong-un", kazao je šef sjevernokorejske diplomacije.

"Mogla bi to biti najmoćnija detonacija hidrogenske bombe na Pacifiku", dodao je Ri Yong-ho.

Glavni tajnik kabineta japanske vlade Yoshihide Suga upozorio je u Tokiju da su izjave i ponašanje Sjeverne Koreje "apsolutno neprihvatljivi" i da predstavljaju provokaciju za regionalnu i međunarodnu sigurnost.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera također je izjavio da je izjava sjevernokorejskog ministra potpuno neprihvatljiva.