Donald Trump primio je "vrlo toplo" pismo od Kim Jong-una, u kojem sjevernokorejski diktator želi organizirati "novi susret" s američkim predsjednikom, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

"Glavna tema pisma je organizacija novog susreta s predsjednikom. Otvoreni smo prema toj ideji i počeli smo dogovarati taj susret, drugi nakon povijesnog susreta 12. lipnja u Singapuru", rekla je glasnogovornica američkog predsjednika Sarah Sanders, ali nije navela ni datum ni mjesto tog sastanka.

Ona je rekla da je "to pismo novi dokaz napretka u odnosima" između dviju zemalja. Sanders je također pozdravila napredak u denuklearizaciji i ocijenila da je vojni mimohod u nedjelju u Pjongjangu bez međukontinentalnih raketa "jamstvo dobre vjere" u procesu nuklearnog razoružanja Sjeverne Koreje.

Trumpova administracija je nakon summita u Singapuru optimistična, a prvi put je pokazala nezadovoljstvo kad je u kolovozu otkazala put u Pjongjang američkog državnog tajnika Mikea Pompea, navodeći kao razlog nedovoljan napredak u denuklearizaciji.

Nakon toga je Kim Jong-un uputio novu smirujuću poruku, kao i pismo koje je krajem prošlog tjedna spominjao Donald Trump.

"Uvijek je bolje da se dvojica čelnika sastanu. Posebice u pogledu Sjeverne Koreje gdje većinu odluka donosi Kim Jong-un", ocijenila je Sarah Sanders.