Isprva se činilo da je riječ o sjajnome potezu u važnoj političkoj šahovskoj partiji: sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rezervirao je isti hotel u kojemu tijekom sastanka u Hanoiju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom odsjedaju i novinari koji prate Bijelu kuću.

Južnokorejski mediji i stručnjaci pozdravili su ga kao "odvažnu i promišljenu strategiju" koja će Kimu omogućiti da američkoj sedmoj sili otkrije više o sebi.

"Izlažući svaki svoj korak američkim medijima i kamerama, Kim Jong-un možda želi poslati snažnu poruku o tomu da je odlučan u svojoj želji da poboljša veze sa Sjedinjenim Državama", rekao je sjevernokorejski stručnjak iz instituta Sejong Cheong Seong-chang prije Kimova dolaska u Hanoi.

Američki novinari izbačeni iz hotela u kojemu odsjeda Kim

Međutim, nekoliko minuta pošto je Kim u utorak stigao na vijetnamsku graničnu postaju, vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da hotel Melia Hanoi, u kojemu je boravak rezervirao Kim Jong-un, neće ugostiti američki press centar, odnosno stotine američkih novinara zadužene za praćenje summita.

U manje od 24 sata od te informacije, press centar Bijele kuće premješten je u zajednički prostor namijenjen svim novinarima i smješten u palaču Viet Xo, golemo zdanje iz sovjetskog razdoblja koje se nalazi nekoliko blokova od hotela Melia.

Nije poznato što je sa smještajem novinara koji su rezervirali sobe u Meliji. Reuters podsjeća da su izvjestitelji i ostali gosti hotela u kojemu je Kim boravio tijekom prvoga summita s Trumpom u Singapuru prošle godine morali biti na dovoljnoj udaljenosti od sjevernokorejskog vođe, a mobitele i kamere morali su skloniti u džepove dok se Kim sa suradnicima kretao hotelom.

Gosti koji su ga uspjeli fotografirati slike su morali izbrisati.

Iz hotela izbacili novinara Reutersa uoči Kimovog dolaska

U hotel Meliju je, nekoliko dana prije Kimova dolaska, doputovao njegov bliski suradnik Kim Chang-son, koji je sa suradnicima hotel detaljno pregledao.

U ponedjeljak je zaposlenik hotela Reutersu kazao da je na trećem katu hotela u potpunosti spreman press centar za novinare Bijele kuće te da je kat ispod cijela plesna dvorana hotela rezervirana za rad sjevernokorejskoga izaslanstva.

I sve je dobro funkcioniralo dok se Kim nije iskrcao iz vlaka. Za početak, Reutersov izvjestitelj izbačen je iz predvorja hotela neposredno prije Kimova dolaska.

U startu je bilo teško povjerovati u to da je riječ o sjajnome i mudrom potezu, komentirao je Cheong.