Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un izjavio je da je sada "cijeli američki teritorij na dometu" Sjeverne Koreje, nakon što je za zemlja lansirala još jednu balističku raketu, zbog čega su Washington i Seul najavili da razmatraju "mogućnosti vojne reakcije", dok američki državni tajnik Rex Tillerson odgovornima smatra Kinu i Rusiju.

Washington, Tokio, Seul i EU odmah su osudili drugo ispaljivanje sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete u mjesec dana.

Američki teritorij na dometu

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA potvrdila je u subotu da je lansiranje rakete bilo uspješno te da ga je nadzirao osobno vođa Kim Jong-Un. "Cijeli američki teritorij sada nam je u dometu... bilo gdje, bilo kada", izjavio je Kim Jong-Un, kako je prenijela agencija.

Agencija je navela da je riječ o poboljšanoj verziji rakete Hwasong-14 ICBM, koja je preletjela 998 kilometara za 47 minutes na maksimalnoj visini od 3724 metra.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da će "SAD poduzeti potrebne mjere kako bi osigurao sigurnost američkoga teritorija i zaštitio saveznike u regiji".

SAD i Južna Koreja uzvratile su vojnom vježbom u kojoj koriste američke taktičke rakete zemlja-zemlja i južnokorejske balističke rakete Hyunmoo II, priopćila je u petak navečer američka vojska.

Zajednička vježba provedena je u subotu rano ujutro po seulskom vremenu, malo nakon najave Pentagona da su američki i južnokorejski vojni zapovjednici raspravljali o "mogućnostima vojne reakcije".

Mogućnost sukoba

Pentagon se već dugo priprema na mogućnost sukoba sa Sjevernom Korejom, ali nedavne izjave pokazuju zaoštravanje retorike. Prije se samo kritiziralo lansiranje raketa, ali se nije spominjala vojna reakcija.

Prema izjavama kopnene vojske, rakete "ATACMS mogu se vrlo brzo razmjestiti i ispaliti, one su sposobne za precizan i dubinski napad, što saveznicima Republici Koreji i SAD-u omogućuje brzi napad na cijelu lepezu ciljeva u svim klimatskim uvjetima.

Američki je predsjednik u petak upozorio da sjeverno-korejsko testiranje predstavlja "neoprezan i opasan" čin koji će samo još više izolirati Sjevernu Koreju.

"SAD osuđuju ovaj test i odbacuju tvrdnje režima da ovi pokusi i ovo oružje jamče sigurnost Sjevernoj Koreji. Zapravo postižu suprotan učinak", priopćio je Trump.

"Prijeteći svijetu, to oružje i ti pokusi samo još više izoliraju Sjevernu Koreju, slabe njezino gospodarstvo i siromaše stanovništvo", nastavio je.

Sve do sada strategija SAD-a - bez obzira na to je li riječ o Trumpovoj ili Obaminoj administraciji - nije donijela ploda: unatoč pooštravanju međunarodnih sankcija UN-a i pritisaka na Kinu, glavnu saveznicu Sjeverne Koreje,  Kim Jong-Unov režim nastavio je balistički i nuklearni vojni program.

Tillerson: Kina i Rusija odgovorne

Kina i Rusija nose "jedinstvenu odgovornost" za pogoršanje prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja, izjavio je američki državni tajnik Rex Tillerson.

"Kada je riječ o ekonomskoj potpori balističkom nuklearnom programu Sjeverne Koreje, Kina i Rusija snose jedinstvenu i posebnu odgovornost za povećanje prijetnje regionalnoj i globalnoj stabilnosti", priopćio je Tillerson.

Tom se raketom "očito krši nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje odražavaju volju međunarodne zajednice", dodao je.

Kina je zadnji veliki saveznik Pyongyanga dok je Rusija u priopćenju pozvala međunarodnu zajednicu da "ne gubi hladnokrvnost" suočena s nuklearnom snagom sjevernokorejskoga režima.

Peking pozvao na suzdržanost

Peking je u subotu osudio lansiranje rakete, ali je sve pozvao na suzdržanost. "Kina se protivi sjevernokorejskim kršenjima rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, ali istodobno očekuje da će sve strane pokazati oprez i izbjeći pojačavanje napetosti" na poluotoku, stoji u kratkom priopćenju glasnogovornika kineskoga ministarstva vanjskih poslova.

Peking "poziva Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije UN-a i prestane provoditi akcije koje mogu pogoršati situaciju", dodao je Geng Shuang u priopćenju.

Japanski premijer najavio sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost

Japanski premijer Shinzo Abe najavio je sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost. "Balistička raketa pala je u naš gospodarski pojas, u japansko more", nije bilo šteta nanesenih brodovima i zrakoplovima, priopćio je glasnogovornik japanskoga premijera.

Hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost sazvao je i južnokorejski predsjednik Moon Jae-In sazvao je hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost.

Europska unija osudila je novo ispaljivanje rakete ustvrdivši da ono "ozbiljno prijeti međunarodnom miru i sigurnosti". Ovo lansiranje "očito je kršenje međunarodnih obveza Sjeverne Koreje istaknutih u brojnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a", ističe se u priopćenju europske diplomacije.