Karte Kijeva zastarjele su jer su gradske vlasti krenule u preimenovanje 95 ulica i trgova s ruskim ili sovjetskim imenima, prema riječima gradonačelnika Vitalija Klička.

Ulice u glavnom gradu Ukrajine nazvane po ruskim piscima iz 19. stoljeća kao što su Aleksandar Puškin, Lav Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev i Mihail Ljermontov su dobile nova imena.

Ista neslavna sudbina obuhvatila je čak i komunističke filozofe njemačkog podrijetla Karla Marxa i Friedricha Engelsa, po kojima su nazvane mnoge ulice diljem Sovjetskog Saveza.

Sve te ulice dobivaju ukrajinska imena

Druga imena koja više ne krase ulice glavnog grada Ukrajine uključuju imena sovjetskih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, kao i ona koja se odnose na ruske gradove kao što su Moskva, Rostov na Donu i Magnitogorsk.

Iako je rođen u Kijevu, ruski pisac Mihail Bulgakov, jedan od najvećih pisaca Sovjetskog Saveza, također je ostao bez ulice. Sve te ulice sada dobivaju ukrajinska imena, uključujući Ulicu heroja azovske pukovnije, referencu na skupinu ukrajinskih vojnika koji su tjednima branili od ruskih snaga Mariupolj.

Nova imena još nisu dogovorena

Kličko je rekao da sva nova imena još nisu dogovorena.

"Ovo je važan korak za smanjenje manipulacija lažima i utjecaja ruskih agresora na tumačenja naše povijesti", kazao je.

Neka od novih imena izabrat će ukrajinska javnost. Svatko u Ukrajini može sudjelovati, a više od 6.5 milijuna ljudi ima pristup vladinoj aplikaciji za pametne telefone u tu svrhu. Promjene su predstavljene kako bi se poklopile sa šestomjesečnom obljetnicom ruske invazije na Ukrajinu.