U Ukrajini i dalje krhko primirje. U većini mjesta poštuje se prekid vatre, priopćili su promatrači OESS-a. Međutim, u gradu Debalcevu, koji separatisti drže u okruženju, i dalje traju sukobi.

Čuje se pucnjava i granatiranje. Sepratisiti ne dopuštaju OESS-u da uđe u taj grad koji ima veliku stratešku važnost. Kroz njega prolazi željeznička pruga koja povezuje druge pobunjeničke utvrde.

Mi i ukrajinske oružane snage u potpunosti poštujemo režim prekida vatre, ali nažalost smo kao odgovor terorista iz Donecka i Luganska dobili 112 napada u posljednja 24 sata, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

Drugi je glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov rekao da vojska zasad nema namjeru početi povlačiti teško oružje s linije bojišnice na istoku, u skladu s dogovorom iz Minska. Zasad nema govora o povlačenju teškog oružja. Kako se može povlačiti oružje ako nas pobunjenici pokušavaju napasti tenkovima i bez prestanka po nama pucaju, rekao je.

Otkako je u subotu u ponoć stupilo na snagu primirje, četiri ukrajinska vojnika ubijena su, a 21 je ranjen, izjavio je vojni izvor u Kijevu.

HRT