Za dva tjedna počet će primjena Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. U drugom bh. entitetu Republici Srpskoj i dalje će se moći konzumirati cigarete na svim mjestima.

Federalni zakon je stupio na snagu u svibnju 2022. godine, s početkom primjene godinu dana od dana stupanja na snagu – piše Klix.ba.

Iako je i dalje mnogo nejasnoća u vezi s primjenom zakona (gdje će se moći konzumirati cigaretw, a gdje ne, hoće li će se moći konzumirati elektronske cigarete ili ne, koji prostori će biti određeni za pušače…) čini se da će se zakon “dotezati” u hodu zbog čega je ugostiteljima ostavljeno razdoblje prilagodbe od još pola godine.

Iz Inspekcije Županije Sarajevo za Klix.ba su objasnili kako će se zakon primjenjivati, od kada i na koga će se odnositi.

Inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove ŽS koji imaju nadležnost za vršenje nadzora kontrole će vršiti sukladno s odredbama Zakona kojima je propisano d obveze za fizičke osobe nastupaju danom početka primjene Zakona, a to je kraj svibnja 2023. godine. To znači da ukoliko budete konzumirali cigarete u automobilu u kojem se nalazi maloljetna osoba – dobit ćete kaznu.

S druge strane ustanove, poduzeća i druge pravne osobe dužne su svoje akte uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do studenoga 2023. godine.

Dalje, u Zakonu se navodi i kako će se “kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”.

Sukladno s navedenim zakonom konzumiranje duhanskih proizvoda se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Također se zabranjuje uporaba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, što nadziru policijski službenici.

Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, sukladno s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli konzumiranja cigareta.

Podzakonski akti, koji također tek trebaju biti uspostavljeni, podrazumijevaju i uvjete za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. U praksi to znači da će ugostitelj tijekom razdoblja prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti uslužiti ga, ukoliko gost bude inzistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.

“Napominjemo i da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i županijska tijela za inspekcijske poslove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje”, naveli su iz Županijske inspekcije.

U razdoblju od kraja svibnja do studenoga ugostitelji će morati potpuno prilagoditi svoje poslovanje sukladno odredbama novog Zakona, no čini se da se puno toga neće promijeniti s obzirom da će ugostiteljski objekti koji služe samo piće moći odrediti svoje prostorije kao pušačke zone.

Tu je i pitanje što će se dogoditi s ugostiteljskim objektima gdje se puše nargile (vodene lule), ali i da li će uređaji koji zagrijavaju duhan (IQOS) biti dozvoljeni ili zabranjeni u restoranima.

No, prema trenutnim informacijama, zakon će biti prilagođen i dodatno utegnut kako bi svi spremno dočekali studeni i početak primjene zakona u punom opsegu.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravna osoba koja ne zabrani uporabu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizička osoba koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjena sa 100 maraka.

klix.ba