Iako je ranije bilo najavljeno kako će se alkoholna pića, odnosno pivo, moći konzumirati samo na određenim mjestima oko stadiona za vrijeme Svjetskog prvenstva, to ipak neće biti slučaj.

Kako je potvrđeno za agenciju Reuters vlada Katra odlučila je u potpunosti isključiti alkoholno pivo sa Svjetskog prvenstva, pa čak i Budwaiser, kompaniju koja je jedan od glavnih sponzora FIFA-e i Svjetskog prvenstva.

Ranije je na snazi bila odluka da se oko stadiona alkoholno pivo te kompanije može točiti tri sata i prije i sat vremena nakon kraja svake utakmice, ali i ta odluka je sada promijenjena.

Ova odluka došla je na žalost brojnih navijača iz cijelog svijeta, koji su navikli da uz utakmicu piju pivo. Oni će to i ovako moći uraditi, ali će se morati zadovoljiti bezalkoholnim pivama svih vrsta i drugim bezalkoholnim pićima.

"Ovo je čudno...", prva je reakcija američke kompanije Budweiser nakon objave iz Dohe.

Ova kontroverzna odluka mogla bi označiti i početak pravne bitke između Fife i organizatora budući da je društvo iz Dohe još prije 12 godina pristalo na sve ustupke nogometne krovne organizacije. Držali su se obećanja i potpisanih ugovora sve do 48 sati prije početka prve utakmice.

FIFA i organizacijski odbor Katara za sada nisu komentirali medijske napise.

Domaćin se zalaže za potpunu zabranu alkohola, dok su se FIFA i njen sponzor piva Budweiser tome protivili.

Alkohol nije u potpunosti zabranjen u Kataru, ali se poslužuje samo u vrlo ograničenim količinama, primjerice u barovima ili restoranima u nekim hotelima. U trgovini ga mogu kupiti i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Kataru, ali moraju biti stariji od 21 godine i za to im je potrebna posebna dozvola.

Također, navijačima je omogućeno kupovanje alkohola u tzv. ‘fan zonama‘ gdje čaša pive košta oko 25 KM, ali jedna osoba najviše smije kupiti četiri komada. Pivo se može konzumirati i u nekim novinarskim zonama, a tamo je cijena nešto popularnija - oko 20 KM.