Katar je smanjio proračun za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine za 40 do 50%, obrazloživši to "financijskom odgovornošću".

Katarski dužnosnik zadužen za organizaciju turnira Hasan Al Tavadi rekao je zašto je to učinjeno.

"Željeli smo se pobrinuti da postoji financijska odgovornost u odnosu na infrastrukturu za Svjetsko prvenstvo. Zato smo i tako rano donijeli početni proračun i obvezali se kako ćemo ga smanjiti kada tržište postane jasnije, odnosno kada se bude definirao opseg", rekao je Al Tavadi.

Sad se očekuje da će infrastruktura za turnir iznositi između osam i deset milijardi dolara, a većina tog novca namijenjena je stadionima i terenima za trening. Katar je u kandidaturi naveo kako je planirao izgradnju 12 stadiona, a sada predlaže osam, što je minimum koji zahtijeva Svjetska nogometna federacija.

"FIFA se još nije složila oko konačnog broja. U pregovorima smo s njima kako bismo završili dogovor oko konačnog broja stadiona koji će se uklopiti u operativni model Katara 2022. Mi počinjemo s osam stadiona, a moguće je da će se razviti još jedan u slučaju potrebe", rekao je Al Tavadi.

Katar je osjetio financijske posljedice pada cijena nafte i plina u svijetu, tako da je već uveo mjere štednje u vladi i drugim oblastima, a 2018. godine će uvesti 5% poreza na promet, kao i ostale zemlje Zaljeva.

Katar je bolje financijski zaštićen od svojih susjeda zahvaljujući bogatom fondu vladajuće obitelji. Al Tavadi je rekao kako smanjenje proračuna nema veze s padom cijena nafte i plina.

Rusija je organizator Svjetskog prvenstva sljedeće godine, a ona je povećala troškove za 326 miliona dolara, kako su prenijeli prošlog mjeseca državni mediji u toj zemlji, tako da su ukupni troškovi organizacije oko 10 milijardi dolara.

To je za oko pet milijardi manje nego Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, odnosno mnogo manje od 50 milijardi evra, koliko je Rusija navodno potrošila na organizaciju Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Ako FIFA prihvati predlog Katara, Mundijal će se igrati na najmanjem broju stadiona još od šampionata u Argentini 1978, kada ih je korišćeno šest.