Kada je Svjetsko nogometno prvenstvo u pitanju, skandali obično kreću s njegovim početkom. Bilo da se tu radi o lošem suđenju, namještanju, ponašanju igrača ili navijača, SP u Kataru, koji će se igrati krajem godine, skandale i polemike vuče već neko vrijeme.

Najprije se spominjalo da je domaćinstvo namješteno, zatim su došli bojkoti Mundijala zato što je The Guardian objavio da je na izgradnji stadiona i popratne infrastrukture poginulo najmanje 6500 radnika. A najnovija polemika razvila se oko kapetanskih traka.

Lewa s ukrajinskim bojama

Naime, Katar je prva muslimanska zemlja koja će biti domaćin SP-a, a tamo je homoseksualnost strogo zabranjena. Stoga je osam reprezentacija odlučilo da će njihovi kapetani u Kataru nositi traku u duginim bojama u znak podrške osobama homoseksualne orijentacije.

Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska predvode inicijativu “OneLove” (jedna ljubav) za borbu protiv diskriminacije. Kapetanska traka dizajnirana je tako da ima srce ispunjeno duginim bojama i neki kapetani već su je nosili u Ligi nacija.

Mnogi su se pitali što će odlučiti Hrvatska. No iz HNS-a su odgovorili da traku s duginim bojama neće nositi i Fifi su poslali svoj prijedlog.

Ako to bude dopušteno, hrvatski kapetan nosit će traku za koju smatra da najbolje simbolizira vrijednosti koje predstavlja naša reprezentacija, a to je hrvatska zastava. Ona je za nas simbol ponosa, patriotizma te ljubavi prema domovini i obitelji što je za nas zaštitni znak naše reprezentacije, rekao je nedavno glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Danska je otišla korak dalje i najavila da će nastupati u dresovima koji su dizajnirani u crvenoj, bijeloj i crnoj boji kao posveta osvajanju naslova europskog prvaka iz 1992. godine, ali i poruka vezana za kršenje ljudskih prava u zemlji domaćinu. No vratimo se trakama i recimo da HNS nije jedini s drukčijom inicijativom.

Naime, kapetan Poljske Robert Lewandowski oko ruke planira nositi traku s bojama ukrajinske zastave koju mu je uručio Andrij Ševčenko. Prema Fifinu pravilu, kapetani bi oko ruke trebali nositi jednobojnu traku s natpisom “respect” (poštovanje).

Tako da će o tome tko će i što nositi na svjetskoj smotri Fifa tek odlučiti. No iz Katara poručuju da su, usprkos tome što je homoseksualnost zabranjena, svi dobrodošli.

Katar jamči sigurnost homoseksualcima, kako nogometašima tako i navijačima, koji se boje doći u tu zemlju tijekom Svjetskog prvenstva. Javno iskazivanje naklonosti ne odobrava se bez obzira na seksualnu orijentaciju, rekao je izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater.

Osim toga, Katarci su upozorili da je izvanbračni seks strogo zabranjen, a onima koji se ogriješe o zakon prijeti sedam godina zatvora. Zabranjeno je i bilo kakvo izmjenjivanje nježnosti u javnosti.

Popustili oko alkohola

Alkohol je još jedna stavka na listi nepoželjnog, no tu su domaćini malo popustili. Alkohol je inače zabranjen na svim javnim mjestima, a organizatori SP-a napravit će iznimku i posluživat će ga u službenim fan zonama i na stadionima za vlasnike ulaznica.

Navijačima s ulaznicama dopustit će kupnju piva na nogometnim utakmicama, ali tri sata prije početka i jedan sat nakon posljednjeg zvižduka, no ne i tijekom utakmice. Pivo će se moći popiti u hotelu i baru ako imate više od 21 godine.

Bilo kako bilo, izgleda da će ovaj SP biti šou, itekako zanimljiv i na terenu i izvan njega.

(www.jabuka.tv | Foto: Goran Stanzl/Pixsell)