Španjolski vrhovni sud osudio je devetero katalonskih lidera na kazne zatvora od 9 do 13 godina zbog njihove uloge u referendumu za nezavisnost 2017. godine.

Ostalih troje optuženika u važnoj presudi zbog održavanja zabranjenog referenduma i kratkotrajnog proglašenja neovisnosti proglašeni su krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor, nego su kažnjeni novčano.

Svi optuženici oslobođeni su najstrože optužbe, za pobunu.

12 političara i aktivista izjasnilo se da nisu krivi.

Najveću kaznu dobio je Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik Katalonije koji je bio i najviši katalonski dužnosnik kojem se sudilo. Dobio je 13 godina zatvora, a tužiteljstvo je tražilo 25.

Separatisti su u Kataloniji najavljivali velike nerede uoči presude.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta.

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama.

Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

"Jedina presuda koju ćemo prihvatiti je ona oslobađajuća", rekao je bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont.

U videu koji je objavila vlada je nekoliko ministara koji brane španjolski demokratski sustav.

Premijer Pedro Sanchez tvitao je uz objavljeni video kako je Španjolska jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svijetu.

O presudi se oglasila vlada Katalonije.

Katalonska vlada: "Ovo je povijesna greška"

Njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti.

"Vrhovni sud danas je objavio zatvorsku presudu od 9 do 13 godina devetero katalonskih političkih dužnosnika i građanskih aktivista. Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Josep Rull članovi su prošlog sastava Vlade Katalonije; Carme Forcadell bivša je Predsjednica Parlamenta Katalonije i Jordi Cuixart i Jordi Sánchez su vođe civilnih pokreta.

U suđenju koje je započelo 12. veljače u Madridu, sud ih je optužio za zločine pobune, pronevjeru javnog novca i neposluh u okviru referenduma o neovisnosti, 1. listopada.

Povodom objave presude devetero katalonskih političara i aktivista koji su dali glas katalonskim građanima u nastavku prenosimo reakciju Alfreda Boscha, Ministra vanjskih poslova, odnosa s institucijama i transparentnosti:

- Ovdje je riječ o političkim mjerama, o suđenju pojedincima isključivo i samo radi njihovih političkih ideja.

- Zatvorske kazne nametnute katalonskim vođama predstavljaju povijesnu grešku koja, umjesto da rješava problem ga samo pogoršava.

- Predsjednik Španjolske Vlade, Pedro Sánchez, nije ni na koji način pokušao riješiti situaciju putem dijaloga, što je vidljivo primjenom kazne od strane Ureda španjolskog Državnog Odvjetnika i Glavnog državnog tužitelja.

- Umjesto prijedloga rješenja, presuda protiv ovih političkih zatvorenika izmješta sukob na europsku razinu i na područje djelovanja međunarodnih sudova.

- Međunarodna zajednica mora zauzeti aktivnu ulogu u rješenju problema između Katalonije i Španjolske. Nitko ne smije šutjeti pred ovim kršenjem temeljnih ljudskih prava.

- Vlada Katalonije oduvijek zauzima stav da se ovaj sukob ne može riješiti daljnjim sukobom i poziva na međunarodni dijalog i demokratsko rješenje", stoji u očitovanju katalonske vlade.