Katalonski birači počeli su u nedjelju ujutro glasati na katalonskom referendumu o neovisnosti, kojeg je zabranila španjolska vlada.

Katalonska vlada priopćila je u nedjelju da će se održati referendum o neovisnosti Katalonije, koji Madrid osporava, i pozvala je birače da glasaju na bilo kojem biralištu koje je otvoreno, u slučaju da je policija zatvorila njihovo biralište, kao i da mogu koristi glasačke listiće koje su sami isprintali kod kuće.

"Oni ljudi čija su birališta zatvorena, moći će glasati bilo gdje drugdje", rekao je glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull na konferenciji za novinare, prenijela je Hina.

Istodobno španjolski ministar unutarnjih poslova izjavio da su policija i Civilna garda počele plijeniti glasačke kutije i birački materijal s katalonskih birališta.

Španjolska interventna policija počela je raspoređivati svoje snage na području Barcelone u nedjelju malo prije planiranog otvaranja birališta u 9 sati, izvijestio je list El Pais.

Video-snimka postvaljena na internetskoj stranici El Paisa prikazuje interventnu policiju suočenu sa skupinom ljutitih birača nedaleko od biračkog mjesta u jednoj barcelonskoj školi. Birači su dignuli ruke i uzvikivali "van".

Nacionalna policija je raspoređena nakon što katalonska regionalna policija nije zatvorila birališta u skladu sa sudskom odlukom.

Prve procjene o izlaznosti birača na zabranjenom referendumu bit će objavljene prije podneva, priopćila je katalonska vlada.

Glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull kazao je također da je u primjeni sustav koji će osigurati da niti jedan birač ne može dvaput glasati.

Objava katalonske vlade dolazi istodobno s potezima španjolske vlade koja koristi sva sredstva kako bi spriječila održavanje, po njenim tvrdnjama, "nelegalnog" referenduma.

Prije nekoliko dana vlada je zaplijenila najmanje 12 milijuna glasačkih listića, a mnoge internetske stranice također su blokirane.

Madrid je također u Kataloniji ugasio sustav elektronskog glasanja.