Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis nije isključio da trenutna kriza u Kataloniji može dovesti do širenja njezina autonomnog statusa, izvijestio je Associated Press. "Neovisnost (Katalonije) isključujem, ali ne i široku autonomiju, premda je i sada Katalonija jedna od regija s najširim ovlastima, ne samo u Španjolskoj nego diljem svijeta", rekao je Dastis, odgovarajući na pitanje o mogućem ishodu krize.

Po njegovim riječima, katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont kojega je u subotu Madrid smijenio zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, "teoretski može sudjelovati na regionalnim izborima u prosincu". "Ne znam kakva će pravosudna aktivnost biti od sada do 21. prosinca. Ako ne bude u zatvoru, mislim da mu nije oduzeto pravo sudjelovanja na izborima", rekao je Dastis, prenijela je Hina.

S druge strane, Belgija bi mogla ponuditi azil katalonskom separatističkom čelniku Carlesu Puigdemontu, rekao je belgijski državni tajnik za azil i migracije Theo Francken, no njegov prijedlog je odmah opovrgnuo belgijski premijer Charles Michel. Puigdemonta je Madrid svrgnuo s mjesta predsjednika Katalonije pošto je katalonski parlament usvojio rezoluciju o odcjepljenju od Španjolske.

Theo Francken, član flamanske autonomaške stranke Novi flamanski savez (N-VA) zapitao se može li se Puigdemontu pravedno suditi te je ustvrdio da bi katalonski čelnik mogao dobiti azil u Belgiji ako ga zatraži. Belgijski premijer Michel, koji vlada u sklopu koalicije s N-VA je rekao u nedjelju da Puigdemontovo traženje azila nije na dnevnom redu. Ponovio je poziv na dijalog između španjolskih i katalonskih vlasti.