Katalonski zagovornici nezavisnosti sinoć su blokirali nekoliko prometnih ulica u Barceloni postavljajući barikade i paleći kontejnere u znak prosvjeda protiv osuđujućih presuda dužnosnicima koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum, izvijestila je gradska policija.

Bila je ovo treća noć zaredom da organizacija Odbori za obranu Republike (CDR) blokira ulice glavnog grada Katalonije u večernjim satima. Ulicu Diagonal koja prolazi Barcelonom blokiralo je oko 500 prosvjednika.

Četiri osobe su privedene, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

"Nezavisnost ili barbarstvo"

CDR je u srijedu objavio priopćenje u kojem je naveo: „Dok ima zatvorenika, a nema slobode udruživanja i izražavanja, te dok ne možemo provesti svoje pravo na samoodređenje, bit će kaos. Nezavisnost ili barbarstvo“.

Prije mjesec dana sudac Vrhovnog suda je izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika koji su organizirali referendum unatoč zabrani Ustavnog suda, a onda proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolska vlada ranije je poručila kako ustav ne dopušta referendum u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku države.