Ruski šahovski majstor Gari Kasparov, poznat i kao istaknuti opozicionar, nedavno je stavljen na listu terorista i ekstremista u svojoj rodnoj zemlji.

Ovo označava još jedan korak u odnosu na prethodno uvršćivanje Kasparova u registar stranih agenata od strane Ministarstva pravde.

Kritike koje je uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon smrti Alekseja Navalnog dodatno su zaoštrile odnos između Kasparova i ruskih vlasti.

Gari Kasparov, šahovski velemajstor koji je svoju šahovsku karijeru završio 2005. godine kako bi se posvetio politici i aktivizmu, jednom je ocijenio Putina kao najopasniju osobu na svijetu.

Dodatak na listu "ekstremista i terorista" omogućava vlastima da blokiraju bankovne račune označenih pojedinaca bez prethodnog sudskog naloga.

Zbog straha od krivičnog gonjenja zbog svojih političkih aktivnosti, Kasparov je 2013. godine napustio Rusiju i preselio se u Sjedinjene Američke Države, gdje trenutno boravi u New Yorku. Ruske vlasti su ga označile kao stranog agenta u svibnju 2022. godine, optužujući ga za primanje financijske podrške iz Ukrajine.

Gari Kasparov, najmlađi svjetski šahovski prvak u historiji sa osvojenih 13 titula, od 2014. godine također posjeduje hrvatsko državljanstvo. Njegovo aktivno sudjelovanje u politici unutar stranke Druga Rusija označilo ga je kao značajnog igrača u ruskoj političkoj areni.

Kandidirao se za rusko predsjedništvo 2008. godine, a tri godine kasnije bio je sudionik demonstracija protiv Putina. U 2012. godini uhapšen je zbog podrške feminističkoj grupi Pussy Riot.