Karamatić je napomenuo da je deklaracija povratak na preddejtonsko stanje, budući da je neodrživa ovakva organizacija BiH, naknadno devastirana od visokih predstavnika.

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamtić ocijenio je da se Programskom deklaracijom, usvojenom na Kongresu SDA, revitalizira Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

Karamatić je rekao da je tzv. "republika BiH" bila prije Dejtona i da je obuhvaćala 23 posto BiH, te podsjetio da su bile i Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Republika Srpska.

- Kako će oni organizirati `republiku BiH` na četvrtini teritorije BiH, to je njihov problem", istaknuo je Karamtić, koji je i predsjednik Hrvatske seljačke stranke, prenosi Srna.

Karamatić je rekao da mu je veoma drago što je SDA prepoznala inicijativu HSS-a o neophodnosti revitalizacije Herceg-Bosne i da su u tom pravcu i donijeli deklaraciju.

On je napomenuo da je deklaracija povratak na preddejtonsko stanje, budući da je neodrživa ovakva organizacija BiH, naknadno devastirana od visokih predstavnika.

- To je ono što mi zagovaramo ima dvije godine. SDA je sada napravila iskorak u tom pravcu i mi im zahvaljujemo - naveo je Karamtić.

On smatra i da je deklaracija SDA spisak želja, ali i da mu je drago što su u toj stranci naveli da će otvoriti vrata za druge narode.

- Tako će SDA postati multietnička stranka, jer će se u njoj nalaziti muslimani Bošnjaci, muslimani Sandžaklije, muslimani Arapi, Šijiti, Suniti, te će tako otvoriti vrata prema Europi - rekao je Karamatić.