Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i član predsjedništva HNS-a je u izjavi za medije nakon izvanrednog zasjedanja HNS-a BiH kazao kako on osobno i njegova stranka zagovara revitalizaciju HR Herceg-Bosne, u skladu s međunarodnim pravom, Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima.

"Na moju žalost, to nije ušlo među zaključke. Od svih njih, sedmi je najzanimljiviji vjerojatno, a prva tri govore o tome da smo mi spremni sjesti, razgovarati i dogovoriti se o zajedničkoj državi u kojoj će svi biti jednakopravni. Sljedeća četiri zaključka, po meni, vrlo jasno govore što ćemo uraditi ako do tog dogovora ne dođe.

U sedmom zaključku vrlo precizno piše, ako do dogovora ne dođe, da će hrvatske stranke iskoristiti sva pravna i zakonska sredstva, koja će dovesti do novog ustroja BiH i u teritorijalnom i u svakom drugom smislu, na načelima federalizacije. Federalizacija je unija republika, vrlo jednostavna stvar, pa, evo, okvirni sporazum za uspostavu mira, takozvani Daytonski sporazum je precizirao tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Osnove matematike kažu da tri i dva jednostavno ne ide, kako god ga gurate, nije djeljivo, a tri s tri se može vrlo jednostavno podijeliti, pa se ujediniti da postane jedno", rekao je Karamatić.

Dodao je da u cijeloj priči nitko ne govori o trećem entitetu, već o administrativno - teritorijalnom preustroju, prenosi "Avaz".

"Možemo ga zvati 'čunga-lunga', apsolutno je nebitno, ali svi koji žive u ovoj zemlji trebaju biti jednakopravni na svakom pedlju", rekao je on.

"Ako ne dođe do dogovora", poručio je Karamatić, "hrvatske stranke će uraditi apsolutno sve da dođe do administrativno-teritorijalnog preustroja BiH, u kojoj će, u najmanje jednoj administrativno-teritorijalnoj jedinici Hrvati imati većinu".