''Danas je, zahvaljujući bošnjačkim političarima, a prije svega Bakiru Izetbegoviću kojem se zahvaljujem ovim putem, pokrenut proces reorganizacije BiH'', izjavio je za Srnu predsjednik HSS-a Mario Karamatić.

Rekao je kako je nakon propalih pregovora u Sarajevu o izbornom zakonodavstvu BiH danas krenula u proces reorganizacije i da u ovakvom obliku neće opstati, kao i da je ta stranka za revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

''Danas je svima jasno da ovakva BiH više ne može opstati bez obzira na sav napor i novac koji je međunarodna zajednica uložila", rekao je Karamatić Srni.

Prema njegovim riječima, danas je pokrenut kotač povijesti koji će "od nekadašnje `sto posto BiH` Harisa Silajdžića dovesti tu politiku na 23 posto BiH".

Mazanje očiju

Karamatić je istaknuo da nije iznenađen propašću pregovora, jer je "vrlo teško sjediti i pregovarati s nekim tko nema namjeru da se dogovora već sjeda za stol kako bi pokušao `mazati oči` međunarodnoj zajednici".

"Međutim, danas su u ljudi iz administracije SAD i EU vidjeli s čim mi imamo posla i da se pod maskom građanske države pokušava stvoriti balkanski kalifat u srcu Europe", naveo je Karamatić.

Dodao je kako su zaključci s posljednjeg zasjedanja HNS-a jasni u pogledu novonastale situacije.

"Posljednji zaključak govori o teritorijalnoj i političkoj reorganizaciji u prvom redu Federacije BiH, a tako i BiH. Prevedeno na bilo koji jezik to znači da BiH u ovakvom obliku opstati neće. Vanjske granice će se zadržati. Braća ako se ne mogu dogovoriti podijele se unutar kuće, svaki uzme svoju sobu i zajednički koriste dnevni boravak, kuhinju i kupatilo. BiH ide u tom pravcu", naveo je Karamatić i dodao da je danas ubijen svaki optimizam.

Tko krši Ustav i zakone

Karamatić je ocijenio da ponavljanje priče da su Hrvati vezivno tkivo BiH više nema nikakvog smisla.

"HSS je za revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Po važećim zakonima u BiH, Hrvati se ponovo mogu organizirati i administrativno i teritorijalno", istakao je Karamatić.

Prema njegovim riječima, u odnosu na prije četiri ili pet godina, danas nema više nijedan nižerangirani službenik međunarodne zajednice kome nije jasno tko krši Ustav i zakone, tko nameće drugim narodima svoju volju.

"Ja nisam vidio do sada da Mostar ili Banja Luka pokušava diktirati Sarajevu bilo što. Sarajevo pokušava diktirati apsolutno svima, uključujući i Tuzlu i Zenicu i sve, oni su posebna elita. Ovakva zemlja nije funkcionalna, proces je danas krenuo, a vidjet ćemo kako će završiti", dodao je predsjednik HSS-a.

Nebitno hoće li biti izbora

Karamatić tvrdi da je sada nebitno hoće li biti izbora.

"Osnovni preduvjet da se organiziraju izboru je usvajanje proračuna, a poznato je da on nije usvojen. Jednostavno novca za izbore nema", dodao je Karamatić.

Odgovarajući na pitanje hoće li propast pregovora u FBiH dovesti do dodatne nestabilnosti i eventualno ugroziti sigurnosnu situaciju, Karamtić je rekao da je BiH toliko nestabilna da se sama urušava.

"Što se tiče mogućnosti rata, ja bih parafrazirao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića - mi se ovdje možemo gađati samo kestenima. Rat je skupa igračka. Nijedna narod, osim možda bošnjačkog nema ambicija ratovati, ali definitivno nema nikakvih resursa, ni financijskih ni ljudskih. Njihov najpotentniji resurs se nalazi u ambasadama, pokušavajući izvaditi vize da pobjegne iz zemlje, tako da rata biti neće", smatra Karamatić.

Što je rekao HNS?

Podsjećamo, jedan od zaključaka izvanredne sjednice Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, održane 19. veljače ove godine, je da će se, ukoliko pregovori propadnu, krenuti u reorganizaciju zemlje.

"Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH'', poručio je čelnik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović.

Bljesak.info