U 19 sati u središnjici Mosta započeo je sastanak čelnika koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije, no ni Zoran Milanović ni Tomislav Karamarko nisu željeli ništa komentirati. Poručili su da se pričeka kraj sastanka. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izišao je ubrzo tripartitnoga sastanka s predstavnicima MOST-a i koalicije Hrvatska raste i izjavio kako ne može potpisivati uvjete što ih je ponudio Most.

- Ovaj dokument nisam mogao potpisati. Nije važno da li će biti novi izbori ili ne. Nisam mogao ući u tripartitnu Vladu sa strankom koja četiri godine uništava Hrvatsku - kazao je Karamarko nakon što je napustio sastanak.

 'Ja kao čovjek to ne mogu', rekao je po izlasku sa sastanka u središnjici MOST-a Tomislav Karamarko rekavši kako neće potpisivati dokument te kako je napustio sastanak ostavivši SDP i MOST da pregovaraju.

- Mi zbog odluke našeg predsjedništva, zbog nekakvih moralnih skrupula koje imamo, nismo potpisali bianco papir u kojem se nudi trgovina, podjela ratnog plijena od pobjednika i naprosto nismo mogli u tome sudjelovati, tamo je puno previše fotelja na tom papiru da bih ja bianco potpisivao. Nisam mogao pristati i na jedan vrlo specifičan stil ucjene, proizvodnje čitavog niza akcioma, nekakvih tvrdnji i kojima se ne treba ni pričati nego prihvati ili Odi zbog stranke koju vodim. U mojoj stranci je puno branitelja, puno siromašnih ljudi, puno socijalno ugroženih ljudi, ja se s ugledom svoje stranke ne mogu poigravati i za to nemam mandat ni neke moralne skrupule. Ovaj dokument nisam mogao potpisati jer je jednostavno to bilo nemoguće, nije važno što će biti, hoće biti novi izbori ili ne, ja želim mirno pogledati u oči svim svojim članovima - kazao je Karamarko.

Obje koalicije uoči sastanka su završile sa sjednicama Predsjedništva. Na kraju Predsjedništva SDP-a Zlatko Komadina rekao da je odluka donesena većinom glasova, odnosno nije se glasovalo, kako doznajemo, ali većina se složila sa donesenim zaključkom.

19.50 sati - Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je prije večerašnjeg razgovora sa čelnicima HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste, a koji je ubrzo napustio Tomislav Karamarko, kako ne zna hoće li se večeras znati ime mandatara jer to ne ovisi o njima, kao što nije ovislo ni proteklih pet tjedana. Na sastanku se trebalo odlučiti o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta. "Vidjet ćemo što će večeras reći obje koalicije i na temelju tih odgovora  možemo bilo što dalje zaključivati", kazao je. Istaknuo je i kako trenutno ne razgovaraju o mandataru već o tome što su te dvije koalicije zadnjih tjedan dana komunicirale. Tek nakon što na to Most dobije jasne izjave moći će se govoriti dalje.

"To ćemo vidjeti", odgovorio je Petrov na novinarski upit hoće li prihvatiti mjesto mandatara ako ga SDP-ova i HDZ-ova koalicija prihvate. Ivan Lovrinović kazao je kako će večeras vidjeti jesu li HDZ i SDP uistinu mislili ozbiljno kada su proteklih dana izjavljivali da su spremni za zajedničku vladu, nestranačkog premijera ili premijera iz Mosta. "Ako to prihvate, sve ostalo ćemo vrlo brzo riješiti", kazao je. Istaknuo je i kako podržava Božu Petrova za budućeg premijera. Most je, ako bude takva situacija, davno rekao da ga podržava, dodao je. Lovrinović je kazao i da sada ne razgovaraju o mandataru istaknuvši da, ako HDZ i SDP potpišu prijedlog Mosta, onda će sve drugo biti lakše riješivo.

Negirao je da su im postavili nemoguće uvjete nazvavši dezinformacijama i da je bilo govora o podjeli ministarskih mjesta.  "Nije bilo govora ni o kakvoj podjeli ministarstava, to su dezinformacije", kazao je. Prije ulaska u sjedište Mosta čelnci SDP-a i HDZ-a, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, nisu davali izjave za novinare.

18.15 sati - Nešto manje od tri sata ranije su trajali pregovori "stručnih timova" Mosta, lijeve i desne koalicije. I dok su SDP-ovci i Most tvrdili da pregovori teku u odličnoj atmosferi, HDZ je načeo temu kamena spoticanja koji postoje među njima, iako nije želio otkriti koji. Tako su stvorili dojam kao da ne sjede na istim sastancima.

SDP-ov Branko Grčić kazao je da je sastanak kao i jučer prošao u raspravi o ključnim prioritetima u okviru dva područja - poduzetništvu te obrazovanju i znanosti. - Dakle, nekakva područja koja su u uskoj vezi i mislim da smo se tu manje-više sporazumjeli oko svih stvari, nastavljamo dalje razgovarati o drugim područjima – energetika, javna uprava i slične stvari koje još nismo ništa odradili. To je to i posao ide dalje. Nema tu puno nekakvih konfliktnih situacija, niti spornih, razgovarat ćemo sigurno o nekim konkretnim mjerama poput poreza na dividendu i drugih stvari, i to ne može biti prepreka suradnji. Dogovoren je nastavak za ponedjeljak ujutro – kazao je Grčić.

Ima više kamena spoticanja

HDZ-ova Ivana Maletić naglasila je da su teme razgovora bile pravosuđe, poduzetništvo, obrazovanje, znanost te inovacije i nove tehnologije. - Znamo gdje je Hrvatska sa svim tim, dakle, jako puno posla i Hrvatskoj trebaju potpuno novi razvojni modeli i ovo što je trenutno ne može se nastaviti, treba nam sve novo. Dogovaramo oko toga da je potrebno sve novo i na drugačiji način, vrlo strateški dobro osmišljeno, vidjet ćemo – rekla je Maletić, a na pitanje slažu li se o svim reformama, odgovorila je "pa slažemo se oko toga što treba...." Prekida je stranački kolega Željko Reiner. - Donekle, samo donekle. Postoji puno stvari o kojima nismo postigli baš potpuno suglasje, no o tome ćemo kad završimo pregovore. Ima više kamena spoticanja, no o tome na kraju pregovora – "upao" je Reiner.

Juro Martinović iz Most također je rekao da su sve tri strane suglasne o svim temama. - Ako bih sad govorio konkretne stvari morao bih govoriti sat vremena, a za tim nema potrebe, vidjeli ste sve naše programe i njihova suglasja, a stvari su večeras fiksirane. Svi se slažemo oko potrebnih reformi – kaže Martinović.  Novinare je zanimalo kako kaže da se svi slažu o svemu, kad Reiner kaže da ima dosta kamena spoticanja u pregovorima. - Nisam siguran da je rekao da ima kamena spoticanja s obzirom da ih u dvorani u kojoj smo sjedili nije bilo – uzvraća Martinović te dodaje da je danas bila malo fokusiranija i preciznija rasprava o temama koje su se ranije ispregovarale.

- Mogu reći da nema nekakvih nesuglasja, uglavnom se slažemo oko potrebnih reformi, za neke smo se suglasili da se mora mijenjati zakonski okvir, a negdje čak i ustavni okvir. I oko toga su svi suglasni, a to se može provoditi samo u Saboru koji će imati dvotrećinsku većinu – kaže Martinović.  Dodaje da se u 19 sati nastavljaju politički razgovori. - Smatram da je i ovaj sastanak jedan korak naprijed ka stvaranju tripartitne Vlade. Neće se večeras znati ime mandatara, niti će se razgovarati o ministarstvima, to će kad se postigne eventualno sporazum o tripartitnoj vladi, a nakon toga tehnologija koja je izložena u Esplanadi – dodaje Martinović.

Na pitanje traže li previše od dvije koalicije u svom sporazumu, odgovara da su sva pitanja za njih na tragu njihove želje da se napravi tripartitna Vlada. - Sva pitanja idu tako da se daje suglasnost za tripartitnu Vladu. Nacija očekuje rješenje, svi su nervozni i mi nećemo doprinositi stvaranju daljnje nervoze. Smatramo da se ta stvar mora riješiti do utorka i Most će učiniti sve da bude tako – naglasio je Martinović zaključivši kako neće večeras dopustiti dvjema koalicijama da ponovno pokušaju odgoditi potpisivanje sporazuma. Nakon sastanka stranke su otišle u svoje središnjice gdje i SDP i HDZ imaju sjednice Predsjedništva na kojima moraju odlučiti hoće li potpisati sporazum s Mostom. SDP-ov Zlatko Komadina je uoči Predsjedništva rekao da nije uključen u pregovore pa ne zna kako oni teku. - Očekujem da čujem informaciju od predsjednika. Mogu govoriti samo o dojmu, a moj je dojam da su pregovori kao vrijeme u Zagrebu, u magli – poručio je Komadina.

Robert Podolnjak iz Mosta uoči tripartitnog sastanka na kojem se trebalo raspravljati o poduzetništvu, energetici, pravosuđu, znanosti i obrazovanju na kojem u ime Mosta uz njega pregovaraju i Jasna Matulić, Slaven Dobrović, Juro Martinović i Ivan Tomljenović kaže da je optimist. - Da nismo optimisti, ne bi sve ovo radili i sastajali se čak i vikendom. To rade optimisti, a ne netko tko ne vjeruje u to – kaže Podolnjak. Sada su po prvi put, dodaje, sve tri strane zajedno za stolom pa ponovno zajednički prolaze kroz ključne reforme.

Njegova kolagica Ljubica Ambrušec također je optimistična. Novinare je zanimalo hoće li se danas odlučivati o ministrima. - Mislim da ne i da nije vrijeme za to, prije svega moramo odlučiti o mandataru da bismo vidjeli što ćemo s Vladom – odgovorila je Ambrušec.

- Mi ćemo isključivo razgovarati o tehničkim stvarima, a političke su na redu u 19 sati. Jučer smo razgovarali o jednom dijelu tehničkih pitanja, danas o drugom, a sigurno ćemo se morati bar još jednom ili dva puta jer ima značajnih tema za raspravljati – rekao je HDZ-ov Željko Reiner uoči sastanka u Mostu. SDP-ov Branko Grčić nije želio ništa nagađati uoči sastanka, više informacija, imat će, kaže, nakon sastanka. Uz lijevu koaliciju na pregovore je došao i SDSS-ov Milorad Pupovac. - To znači da su svi partneri s nama – odgovorio je Grčić.