Najmanje četvero ljudi je poginulo u sukobima na granici Venezuele i Kolumbije, a 285 ih je ozlijeđeno, javljaju svjetski mediji.

Sukobi su izbili nakon što su kamioni s humanitarnom pomoći i desecima volontera pokušali ući u Venezuelu iz Brazila i Kolumbije s kojom je predsjednik Nicolas Maduro prekinuo odnose, a njegova vojska suzavcem ih je sprečavala.

Madurove snage žestoko su se sukobile i s onima koji su pokušali izaći iz Venezuele u Kolumbiju.

Od 285 ozlijeđenih u kaosu i nasilnim obračunima, 37 je hospitalizirano, priopćio je kolumbijski ministar vanjskih poslova.

Zastupnik venezuelske narodne skupštine Adrana Pichardo CNN-u rekao je da se broj mrtvih popeo na pet, no ta informacija zasad nije potvrđena.

Ubijen i četrnaestogodišnji dječak, zapaljeno više kamiona s humanitarnom pomoći

Među ubijenima je i četrnaestogodišnji dječak, objavila je nevladina udruga, a prenijele su agencije.

Zapaljeno je više kamiona s humanitarnom pomoći.

Venezuelska vojska silom je u subotu odgovorila na granici Venezuele pristašama oporbenog čelnika Juana Guaidoa i volonterima koji su nastojali dopremiti humanitarnu pomoć, a predsjednik Nicolas Maduro odbija je primiti. Maduro, koji ne pristaje odreći se vlasti unatoč prosvjedima i tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju protiv njegove zemlje, naredio je u petak zatvaranje glavnih graničnih prijelaza sa susjednim državama.

Udruga Foro Penal optužila je vojsku da je otvarala vatru na mnoštvo koje se okupilo na granici tražeći otvaranje prolaza za humanitarne konvoje. Foro Penal navodi da je 29 osoba ozlijeđeno u sukobima, no agencija Reuters koja je to prenijela piše da taj podatak nije mogla potvrditi.

Kolumbijske imigracijske službe objavile su da su "dva kamiona" zapaljena na granici. Venezuelska zastupnica Gaby Arellano, naklonjena Guaidou, rekla je da je vojska odgovorna za palež kamiona po nalogu predsjednika Madura.

Za katastrofalno stanje u Venezueli Maduro krivi američke sankcije

Samoproglašeni privremeni predsjednik Guaido, kojega je priznalo pedesetak zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama, odredio je subotu kao odlučujući dan kada će biti isporučena pomoć danima blokirana u Kolumbiji i Brazilu.

Guaido je sam na Twitteru objavio "Pozor, Venezuelo: službeno objavljujemo da JE UŠLA prva pošiljka humanitarne pomoći preko naše granice iz Brazila. To je velik uspjeh, Venezuelo", poručio je iz pograničnoga grada Cucute u Kolumbiji.

Dvojica novinara agencije France Presse u mjestu Pacaraima konstatirala su da su kamioni u subotu navečer bili stacionirani između carinskih kontrola dviju zemalja.

Za katastrofalno stanje u Venezueli, zemlji najbogatijoj zalihama nafte, Maduro krivi američke sankcije koje su blokirale fondove i naftni sektor koji je vitalan za tu članicu OPEC-a.

Maduro bijes iskaljuje na Kolumbiji, predsjednika optužio za fašizam

U subotu je Maduro svoj bijes iskalio na susjednoj Kolumbiji i predsjednika Ivana Duquea optužio za fašizam. Objavio je da prekida sve političke i diplomatske veze s Kolumbijom i dao diplomatskom osoblju 24-satni rok da napusti Venezuelu.

Tisuće prosvjednika okupilo se pred vojnom bazom u Caracasu i tražilo da vojska dopusti ulazak konvoja humanitarne pomoći.

Kolumbijske vlasti objavile su da vojnici dezertiraju i da je prebjeglo najmanje 13 vojnika. Deset pripadnika Nacionalne garde prebjeglo je kod kolumbijskog okruga Norte de Santander, a jedna se osoba predala u okrugu Araucu, objavila je kolumbijska migrantska agencija.  

Jedan od Madurovih vojnika koji su prebjegli u Kolumbiju: To smo učinili za naše obitelji, za venezuelski narod

Kolumbijska televizija prikazala je snimke prebjega. Jedan se časnik predstavio kao bojnik Hugo Parra i priznao je Guaidoa za predsjednika.

"Ono što smo učinili danas, učinili smo za naše obitelji, za venezuelski narod", rekao je za kolumbijsku televiziju jedan od dezertera.  

Kolumbijska migrantska agencija najavila je ranije da će humanitarnu pomoć iskrcati volonteri formirajući ljudski lanac.

U međuvremenu je Kolumbija povukla diplomatsko osoblje iz Venezuele.