Dvije kanadske tvrtke udružit će se u proizvodnji bezalkoholnog pića s kanabisom, piše Bloomberg.

Molson Coors Brewing Company udružit će se s tvrtkom Hydropothecary iz Quebeca, koja nudi proizvode od kanabisa. Tvrtke će osnovati zasebnu kompaniju za proizvodnju pića, a direktor će biti imenovan u sljedećim tjednima.

"Zaključili smo da će nam područje proizvodnje kanabisa pružiti stvarnu priliku za rast", rekao je direktor Molson Coorsa Frederic Landtmeters. "Nakon razgovora s nekoliko potencijalnih partnera, izabrali smo tvrtku Hydropothecary zbog njenog istraživačkog rada, odanih klijenata i jake marke".

Legalizacija marihuane za rekreativnu upotrebu 17. listopada

Ovo je prvo partnerstvo za velikog proizvođača pića u Kanadi, gdje će marihuana za rekreativnu upotrebu biti legalizirana 17. listopada. Molson i Hydropothecary očekuju da će proizvodi s kanabisom biti legalizirani u 2019. godini.

"Ovo smatramo povijesnom prekretnicom u trenutku kada industrija kanabisa traži inovativne načine za ulazak u industriju pića", izjavio je analitičar tvrtke Beacon Securities Douglas Cooper. "Očekujemo da će ovo partnerstvo postati uzor cijeloj industriji kanabisa".

Pad prodaje alkohola u državama koje su legalizirale marihuanu

Direktor tvrtke Hydropothecary Sebastien St. Louis izjavio je da veličina potencijalnog tržišta za pića s kanabisom "zapanjujuća". Dodao je da će partnerstvo s Molson Coorsom omogućiti njegovoj tvrtki, koja mijenja ime u HEXO, da postane prvi proizvođač takvih pića na tržištu.

Do dogovora o partnerstvu, koje bi trebalo biti uspostavljeno do kraja rujna, došlo je u trenutku sve većeg interesa velikih tvrtki za industriju kanabisa. Veliki proizvođač alkoholnih pića Constellation Brands kupio je udio proizvođača marihuane Canopy Growth prošle godine. Tvornica cigareta Imperial Brands također je kupila dionice tvrtke Oxford Cannabinoid Technologies.

Očekuje se da će novo partnerstvo biti posebno povoljno za Molson Coors, koji inače proizvodi pivo. Prodaja alkoholnih pića znatno je opala u državama koje su legalizirale marihuanu, objavljeno je u istraživanju Sveučilišta u Connecticutu i sveučilišta Georgia State.