Smirivanje se nastavilo u utorak na požarnoj fronti na zapadu Kanade, zahvaljujući padu temperature, što je čak omogućilo nekim evakuiranim stanovnicima da se vrate kući, premda se i dalje ruše rekordi u veličini opožarene površine.

U čitavoj zemlji dosad je izgorjelo više od 15 milijuna hektara, što je više od površine Grčke i više nego dvostruko više od zadnjeg rekorda za Kanadu koji datira iz 1989.

No na zapadu, stanovnici doline Okanagana, gdje je vatra zaprijetila nekoliko gradova, lakše se diše. Vremenski uvjeti zadnjih dana pomogli su vatrogascima da zaustave širenje požara kojih je samo u Britanskoj Kolumbiji na stotine.

Ta pokrajina, na krajnjem zapadu, još broji oko 27.000 raseljenih i više od 380 aktivnih požara.

Dvije naredbe za evakuaciju ukinute su za manji broj mjesta, rekao je u utorak vatrogasni brigadir u West Kelowni, Jason Brolund za mrežu CBC. "To je korak u dobrom smjeru", rekao je, dodajući da postoji "tračak nade".

Po posljednjoj procjeni vatrogasaca, 90 zgrada je uništeno u tom gradu s 30.000 stanovnika. "Na nekim područjima sve je uništeno. Ništa nije ostalo", rekao je, upozorivši stanovnike da će povratak biti "vrlo težak".

Nezapamćeni šumski požari

U Okanaganu je u nekoliko dana uništeno 200 zgrada, rekle su vlasti u utorak. No u požarima nitko nije izgubio život, dodali su vatrogasci. Na sjeveru Kanade još je rano govoriti o povratku evakuiranih iz grada Yellowknifea, ali gradonačelnica Rebecca Alty kaže da se nada "povoljnim vremenskim uvjetima kako bi se moglo gasiti požare".

Na tom je području ovih dana palo malo kiše, što je omogućilo kratak predah vatrogascima, a nove oborine su se očekivale u utorak. "Znam da je teško i da je neizvjesnost mučna", rekla je u utorak ujutro, ali "još se nismo izvukli" jer "vatra i dalje prijeti".

"Sada razgovaramo o povratku evakuiranih u Sjeverozapadnoj Teritoriji", rekao je Dan Vandal, ministar za sjeverne poslove, na tiskovnoj konferenciji u utorak. Kanada se ove godine bori s nezapamćenim šumskim požarima. Aktivno je više od tisuću požara, od istoka do zapada, a više od 650 nije pod kontrolom.