Kanadski borbeni avioni F-18 su izveli posljednje zračne napade u Iraku i Siriji protiv grupe Islamska država, u skladu sa izbornim obećanjem vlade Justina Trudeaua, priopćilo je u srijedu ministarstvo obrane.

Posljednji udari koji su izvedeni u nedjelju pogodili su "borbeni položaj" grupe Islamska država (IS) u blizini grada Faludža u Iraku, priopćilo je ministarstvo obrane. Posljednji izlazak aviona je bio u ponedjeljak.

Nova liberalna vlada okončava najkasnije 22. veljače kanadske zračne udare protiv IS-a, koje je izvodila u Iraku i Siriji sa šest aviona F-18 u sklopu međunarodne koalicije.

Novi doprinos Kanade međunarodnoj koaliciji, koju predvode Sjedinjene Američke Države predviđa, međutim, utrostručenje, na oko 210 pripadnika kontingenta kanadskih specijalnih snaga koje će konzultirati kurdske snage na sjeveru Iraka.

"Ova misija će imati veći rizik nego zračne operacije", rekao je u srijedu ministar obrane Harjit Sajjan na izvanrednoj raspravi u Domu naroda. U utorak, kanadska vlada je najavila raspoređivanje u Iraku četiri helikoptera taktičke vojske Griffon, kao pomoć specijalnim snagama, objavila je novinska agencija AFP.