Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20:45 igra polufinale Lige nacija. Suparnik je Nizozemska, koja na domaćem terenu čeka Vatrene, s obzirom na to da je UEFA odlučila da se cjelokupni Final Four igra u toj zemlji.

Nogometna velesila

Ždrijeb je Hrvatsku namjerio na Nizozemsku, nogometnu velesilu koja u svojoj povijesti ima puno medalja osvojenih na velikim natjecanjima i koja je nogometu dala ogroman broj fantastičnih igrača, prenosi Gol.hr.

Međutim, ista ta Nizozemska u novije doba daleko je od visina na kojima je znala letjeti. Danas je to reprezentacija kojoj se zna dogoditi da povremeno čak i propusti neko veliko natjecanje (Euro 2016., SP 2018.), što je desetljećima bilo nezamislivo.

Posebno je zanimljiva činjenica da u njihovu kadru najveću tržišnu vrijednost imaju - braniči. To je posebno nevjerojatno za zemlju koja je izmislila "totalni nogomet" i kojoj je napadačka orijentacija (bila) plan A, B i C.

No vremena se mijenjaju, pa su tako kod njih danas glavne zvijezde centralni braniči. Kadar koji je izbornik Ronald Koeman složio za Final Four Lige nacija težak je 644 milijuna eura, s tim da treba reći da je iz tog rostera naknadno otpao Bayernov stoper Matthijs de Ligt, koji vrijedi 75 milijuna eura.

Težak zadatak

Doduše, i bez De Ligta glavnu riječ vode njegovi kolege iz obrane. Kapetan reprezentacije je Virgil van Dijk, koji je, baš poput Svena Botmana procijenjen na 45 milijuna eura. Jurrien Timber vrijedi 42, a Nathan Ake, koji bi mogao sa stoperske biti prekomandiran na poziciju lijevog beka, 35 milijuna eura.

Defenzivni dio nizozemske momčadi upotpunjuju dva originalna lijeva beka, Tyrell Malacia i Lutsharel Geertruida, koji zajedno vrijede 40 milijuna eura. Desnom stranom jurit će Denzel Dumfries (28 milijuna eura).

U svakom slučaju, Nizozemci možda nisu lepršavi kao nekoć, ali su tvrdi, nezgodni i pred Vatrenima je nesumnjivo težak zadatak.

Vjerojatni sastav Nizozemske:

Bijlow, Dumfries, Botman, Van Dijk, Ake, De Roon, De Jong, Wijnaldum, Malen, Simons, Gakpo