Danska rapsodija u Herningu, Mikel Hansen i društvo razbili Norvežane i pokazali da su svijet za sebe na ovom prvenstvu.

Rukometna reprezentacija Danske po prvi put u povijesti postala je prvak svijeta. Ova fenomenalna momčad Danaca nakon što je osvojila olimpijsko zlato na svom se domaćem parketu okrunila i najsjajnijom svjetskom medaljom.

U skandinavskom finalu Mikel Hansen i društvo su do nogu potukli Norvežane s 31:22 i pokazali kako su svijet za sebe u ovom sportu. Norvežani su se držali svega 10 minuta u rezultatskom egalu, ali sve se počelo raspadati nakon pogotka Hansena za 6:4.

Od tada je prednost samo rasla, a u 14. minuti Zachariassen pogađa za plus 4 (9:5). I kada su stali Danci u napadu, vratar Landin nije dao Norvežanima da se vrate u utakmicu. U 24. minuti Lauge pogađa za plus 5 (13:8), a kada su Danci u 28. minuti zabili na prazan gol za 17:10 sa sigurnošću se moglo reći kako nećemo gledati neizvjesno finale. S tih plus 7 se otišlo i na odmor jer je Lauge u posljednjoj sekundi zabio za 18:11.

Početkom drugog dijela Danci odlaze i na plus 8 te su se u nastavku i predali. Od danskog napada smo očekivali da će donositi prevagu, ali što reći za njihovu obranu koja je bila za sve udžbenike. Norveški pivot Myrhol koji je slomio Nijemce u polufinalu, u ovom susretu se nije sastao s loptom.

Do kraja je prednost samo rasla, najviša je bila plus 11 u nekoliko navrata, a na kraju je završilo s 31:22.

Fantastična Danska tako turnir završava s perfektnim učinkom od 10 pobjeda u isto toliko utakmica. Dominirali su tijekom cijelog prvenstva i apsolutno zasluženo uzeli zlato. Mikel Hansen je bio najbolji igrač i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva, a pokazali su Danci da ne ovise samo o njemu jer zvijezda PSG-a nije bila na svojoj razini u ovom susretu. Jednostavno, nije ni trebala.

No, i u ovom susretu je bio najbolji strijelac kod Danaca sa 7 golova, ali i uz nešto veću potrošnju lopti. Kod Norvežana je Joendal bio najefikasniji s 10 golova.