Povrtna stjenica (Nezara viridula) znana i kao smrdljivi martin, štetnik je koji na našim prostorima nema značajne prirodne neprijatelje, a pravi velike probleme na povrtnim i voćnim kulturama.

Može proizvesti do četiri generacije godišnje, ovisno o klimi i uvjetima. Budući da su zime sve toplije, njihova je brojnost sve veća.

Tipičan oblik jajašaca

Životni ciklus započinje kada ženka položi između 30 i 150 jaja na donjoj strani lišća. Zanimljiv je geometrijski oblik posloženih jajašaca, zbog čega je lako prepoznatljiv te ga ne treba zamijeniti s onima krumpirove zlatice ili bubamare.

Na početku su vrlo svijetla, a kako se stjenice izliježu, postaju tamnija, crvenkasto-smeđe boje.

Toplije vrijeme ubrzava ovaj proces koji traje između pet i 21 dan. Na početku se drže na okupu, a onda se šire po biljkama. Do pune zrelosti im je potrebno pet do šest tjednaa.

Uzrokuju tri problema

Nisu izbirljivi kada je u pitanju hrana, no posebno vole mahunarke, ali i tikvice, rajčice, paprike, plodove voća, ali prave štetu i na ukrasnim biljkama.

Nimfe sišu sokove na mladim izbojima i lišću, a odrasle jedinke na plodovima, a što je najočitije na mahunama i rajčici. Oštećenja uključuju tvrde, plutaste, uvele i deformirane plodove.

Njihovo hranjenje urzokuje tri glavna problema:

Sisanjem sokova uskraćuju biljkama hranjive tvari i vlagu što dovodi do deformacija, venuća i sušenja.
Fizička oštećenja utječu na rast i mogu potpuno uništiti mlade biljke.
Lako šire viruse i druge bolesti.
Prirodni neprijatelji
Kada je riječ o prirodnim neprijateljima, parazitska osica (Trissolcus basalis) hrani se jajašcima, no na nju se ne može puno računati u manjim vrtovima. Tu je osoliki pauk, jedan od rijetkih kukaca koji lovi smrdljive martine

Jajašcima se hrane ličinke bubamare pa ih privucite u vrt. Nimfama povrtne stjenice se pak hrane mravi, ali budite na oprezu jer u nekim slučajevima i mravi prave štetu u vrtu.

7 načina koji će smanjiti štetu

U njihovom suzbijanju morate biti uporni i temeljiti. Evo sedam načina koji će pomoći smanjiti štetu:

- Jedan od načina suzbijanja je uništavanje jajašaca i nimfi pa redovito pregledavajte donju stranu lišća.
- Odrasle jedinke skupljati možete ručno, najbolje u posudu, no računajte na to da lete.
- Prirodni insekticidi od češnjaka ili čili papričice mogu pomoći u tjeranju odraslih jedinki. Tu je sredstvo od buhača s kojim valja biti oprezan jer negativno utječe i na korisne kukce.
- Biljke uzgajajte u plodoredu što će umanjiti njihovo množenje na istom mjestu.
- Redovito plijevite mahunarke i druge osjetljive kulture jer su im uobičajene vrste korova savršene za razmnožavanje.
- Osjetljivo povrće i voće obavijte mrežom za insekte, a plodove poput rajčice koja raste u grozdovima možete umotati u mrežaste vrećice.
- U blizini posijte ukrasne mahunarke poput krotalarije koja će ih privući i zadržati na sebi.

Agroklub.com