(Ne)dolazak medicinsko-sanitetske ekipe iz Ruske Federacije u Mostar, gdje bi trebala pomoći u dezinfekciji Sveučilišne kliničke bolnice i prenijeti stručna iskustva u borbi protiv širenja koronavirusa, nova je žrtva politikantskih igara u Bosni Hercegovini, piše večernji list.

Nema ulaska u BiH

Ekipa sastavljena od 24 medicinska djelatnika i pet jedinica s posebnim vozilima i tehnikom za dezinfekciju, sukladno najavama iz Veleposlanstva Ruske Federacije, trebala je u petak stići u Mostar. Rusko Veleposlanstvo u Sarajevu o tome i svim detaljima te činjenici da je riječ o pozitivnom odgovoru na poziv za pomoć predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uredno je informiralo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

U dopisu upućenom diplomatskim putem Ministarstvu vanjskih poslova BiH zatraženo je da se osigura i policijska pratnja za medicinski konvoj od graničnog prijelaza Rača do Mostara.

Međutim, umjesto da olakšaju dolazak medicinske pomoći u Mostar, sjedište županije u Federaciji BiH najpogođenije epidemijom, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo sigurnosti izbjegli su dati odobrenje i prebacili sve na Predsjedništvo BiH. To je dovelo do toga da se Graničnoj policiji povuče ranije dana suglasnost za ulazak konvoja u BiH.

Mogu u Republiku Srpsku

Naime, kako piše klix, početkom travnja isti kontigent ruske humanitarne pomoći u vidu vojno-medicinskih stručnjaka i njihovih vozila za dezinfekciju stigao je avionom iz Srbije u BiH. Dezinfekcija zdravstvenih ustanova, bolnica i kliničkog centra tada je izvršena širom entiteta Republike Srpske. Bez ikakve pompe i problema. Kada su završili posao, napustili su BiH.

Naime, Rusi su u RS došli na poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uz prethodnu najavu Veleposlanstva Rusije bh. Ministarstvu vanjskih poslova koje je tada dalo suglasnost. Nakon toga sve ostalo je, kako saznaje klix, uradilo Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s Graničnom policijom BiH, a to je podrazumijevalo otvaranje banjalučkog aerodroma/granice i daljnju kontrolu.

Večernji navodi kako je indikativno da je bilo kakva reakcija iz Sarajeva izostala prije samo nekoliko tjedana kada je ista ekipa ruskih medicinara sa specijalnom opremom stigla u Banju Luku. Sve to nije bio problem, ali pomoć Mostaru i Hercegovini očito jest.

Što kaže Zakon?

No, šta kaže član 36. (stavka 2.) Zakona koji definira ulazak pripadnika stranih službi sigurnosti u BiH?

"Odobrenje za ulazak pripadniku stranih službi sigurnosti iz stava (1) ovog člana na područje BiH izdaje Granična policija BiH uz prethodno pribavljenu suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, pod uvjetom da to nije u suprotnosti s interesima BiH.“

Dakle, navodi klix, jasno je da u ovom slučaju nije potrebna odluka Predsjedništva BiH, odnosno da se trebalo uraditi na način kako se postupilo kada su ruski medicinski tehničari ušli u BiH u travnju.

Podsjećaju, da je odlukom Vijeća ministara BiH zbog pandemije koronavirusa strancima zabranjen ulazak u našu zemlju uz izuzetak koji čine pripadnici EUFOR-a, NATO saveza, medicinskog kadra ili osoba koje su povezane s humanitarnom pomoći, odnosno stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u BiH, boravak ili tranzit kroz BiH izdanu od Vijeća ministara BiH.

Skretanje pozornosti

Iz HDZ-a su u priopćenju za javnost osudili cijeli ovaj slučaj te naveli kako ovdje ''svjedočimo i providnom skretanju pozornosti sa stvarnih afera, kao što je nedavna netransparentna nabava respiratora proračunskim sredstvima''.