Izbjegavanjem rasipanja električne energije i njezinog neracionalnog korištenja možete znatno uštedjeti u kućnom proračunu.

Ponekad svojim lošim navikama pridonosimo tome da velika svota iz kućnog budžeta ode na nepotrebno veliki račun za struju.

Projekt ''Bolja energija'' i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predlažu nekoliko načina na koje ćete moći ostvariti značajne uštede i eventualno poboljšati stanje na računu već sljedeći mjesec, piše Dom i dizajn.

Evo kako uštedjeti

1. Obične žarulje traju 1000 sati, a štedne 10 puta duže

Kad god je to moguće, danju koristite dnevno svjetlo, ugasite sve žarulje u stanu kada vam ne trebaju i svakako ih zamijenite LED žaruljama.

2. Kuhanjem u ekspres loncu vrijeme kuhanja i potrošnja energije smanjuju se dva do tri puta

Hranu treba pripremati u poklopljenim posudama, čime se štedi 20 posto energije, a ugasimo li štednjak nekoliko minuta prije nego što je jelo gotovo, uštedit ćemo još najmanje 10 posto električne energije.

3. Očistite bojler od kamenca i vaš će račun za struju biti 30 posto manji

Bojleri troše oko 20 posto ukupne energije ili oko osam posto energije u kućanstvu. Najbolje je termostat uvijek držati na maksimalno 60 stupnjeva, uz redovito čišćenje.

4. Isključite sve uređaje u stanu koje u tom trenutku ne koristite

Potrošnja uređaja u stanju mirovanja može doseći i do šest posto ukupne potrošnje u kućanstvu.

5. Račun za struju bit će manji ako perilicu i sušilicu uključujete samo noću

Struja je četiri puta jeftinija u vrijeme niže tarife, bubanj uvijek treba biti pun rublja, a to je jeftinije nego da perilicu dva puta palite do pola. Pri kupnji vodite računa o energetskom razredu jer tako možete uštedjeti i do 50 posto električne energije, prenosi Mondo.

6. Prije sezone grijanja provjerite sustav grijanja

Nedostaci u sustavu dovode do neracionalne potrošnje. Temperaturu u prostorijama treba održavati na 20 stupnjeva danju i 18 noću, a važno je redovito mijenjati filtere na uređajima za grijanje. Nepotrebno pregrijavanje troši do sedam posto više energije, piše Dom i dizajn.

7. Izolirajte prostor

Vrata i prozori koji ne brtve oduzimaju puno energije. Također možete postaviti reflektirajuću aluminijsku foliju na vrata i prozore ili iza radijatora kako biste usmjerili toplinu u prostoriju.