Kristov trn (Euphorbia milii Des Moul.) je trajna polusukulentna biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Grmolika je rasta, naraste do 180 cm visine. Izdanci su gusto prekriveni vrlo bodljikavim trnovima. Listovi su ovalni, dugi do 35 cm, široki 15 mm, uglavnom vazdazeleni, stvaraju se na mladim izdancima. Cvjetovi su sićušni, žućkasti, okruženi s dva pricvjetna lista bijele, roze ili crvene boje. Skupljeni su u cvatove a stvaraju se na dugim uspravnim stapkama. Cvatu obično od veljače do lipnja.

Uzgoj

Prirodno su rasprostranjene na Madagaskaru u jugoistočnoj Africi, kod nas se uzgajaju kao ukrasne sobne biljke a postoji velik broj kultivara.

Odgovaraju joj sunčani položaji i suhi sobni zrak, dobro drenirano tlo. Tolerira sobnu temperaturu te se i zimi može držati u prostoriji gdje se grije, minimalno na 8°C. Zalijevanje ljeti treba vršiti umjereno i prihranjivati svaka 2-3 tjedna tekućim gnojivom, zimi smanjeniti zalijevanje tek toliko da se korijenova bala ne isuši. Presađivanje se vrši prema potrebi kada korijen preraste veličinu tegle, obično svake 2-3 godine, presađuje se u pjeskovito-humusnu zemlju.

Razmnožavanje se vrši reznicama dužine 7-10 cm u proljeće, najbolje od od višegodišnjih izboja zbog opasnosti da se ne pojavi plijesan na mladicama. Kada se izdanci zakorijene, odrežu im se vrhovi kako bi se biljka razgranala i oblikovala kao grm. Spororastuća je vrsta.

Kao i kod svih drugih vrsta mlječika. Potrebno je pripaziti na mliječni sok koji biljka izlučuje jer je otrovan.

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potječe od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni liječnik kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.). Ime vrste dano je u čast francuskom guverneru Pierru Bernardu Miliusu (1773. – 1829.) koji je 1821. godine unio biljku u Francusku. Na stranim jezicima nazivi su crown of thorns, Christ plant, Christ thorn (eng.), Christusdorn (njem.), couronne d’épines, épine du Christ (fr.), corona de Cristo (špa.), coroa-de-cristo (port.), rdeči mleček, kristusov trn (slo.).

Izvor: Plantea.com