Prvi znak prisutnosti moljaca u kuhinjama su sitni leptirići ili ličinke na zidovima ili plafonu kuhinje ili stana. Kad primijetimo leptiriće ili ličinke onda pažljivo treba pregledati prehrambene proizvode unutar kuhinje ili ostave, pronaći zarazu i hitno poduzeti mjere suzbijanja. Za suzbijanje moljaca najviše se koriste namjenske lovke koje vrlo učinkovito suzbijaju ovog štetnika.

Tijekom ljetnih mjeseci u većini skladišnih prostora, trgovina prehrambenim proizvodima, stambenim objektima a posebno u kuhinjama možemo primijetiti povećanu brojnost kuhinjskih moljaca. Kuhinjski moljci su sitni leptirići sa rasponom krila oko 15 mm, čije se ličinke hrane različitim proizvodima biljnog podrijetla. Ličinke moljaca često pronalazimo u žitaricama, proizvodima od žitarica, sušenom voću, tjesteninama, konditorskim proizvodima, orašastim plodovima itd.

Kuhinjski moljci pričinjavaju velike štete

Pojava moljaca u kuhinji nije uvijek odraz nečistoće ili nemarnosti domaćice. To je čest problem mnogih kuhinja, a posebno mjesta gdje se skladište živežne namirnice. U stanove ili kuhinje, privučeni mirisom hrane, uglavnom ulijeću leptiri kroz otvorene prozore, ali vrlo često ih možemo donijeti sa kupljenim namirnicama koje su već zaražene ličinkama ili jajima (koje su odložile ženke na zapakirane proizvode).

Ličinke moljca su veoma destruktivne štetočine koje progrizu pakiranje kako bi došli do hrane. Pojavljuju se čak i u zatvorenim ormarićima koje održavate čistim i urednim, tako da nemojte sebe kriviti ukoliko ste ih primijetili. Pored toga što ih nije lijepo vidjeti, moljci mogu napraviti i mnoštvo zdravstvenih problema, a hrana koja je bila u kontaktu sa moljcima sasvim sigurno izaziva stomačne probleme.

Prvi znak prisutnosti moljaca u kuhinjama su sitni leptirići ili ličinke na zidovima ili plafonu kuhinje ili stana. Kad primijetimo leptiriće ili ličinke onda pažljivo treba pregledati proizvode unutar kuhinje, pronaći zarazu i hitno poduzeti mjere suzbijanja.

Kako suzbiti kuhinjske moljce?

Suzbijanje kuhinjskih moljaca uglavnom provodimo ekološki prihvatljivim mjerama koje učinkovito rješavaju. Danas se u kućama ili stanovima za suzbijanje moljaca najviše koriste lovke koje privlače i hvataju leptire. Trenutno jedna od najučinkovitijih lovki za ovog štetnika je Stoper lovka za kuhinjske moljce, koja je vrlo praktična i jednostavna za uporabu. Ova lovka može poslužiti za utvrđivanje prisutnosti moljaca ali i u cilju njihova suzbijanja ako se postavi veći broj lovki.

Lovke se mogu koristiti u stanovima, kućama i svim drugim objektima gdje se javljaju kuhinjski moljci. Vrlo lako se postavljaju,a nakon uporabe se odlažu kao komunalni otpad. Ako je u skladišnim prostorima brojnost moljaca velika, onda predlažemo uporabu pripravka Draker 10,2 ili Neopitroid alfa.

jabuka.tv