Već nekoliko godina unazad, smrdibuba je jedna od najgorih štetočina u bašti. Tko se bavi uzgojem voća i povrća sigurno je imao prilike da ih vidi na djelu.

Čini se da najviše strada rajčica, mada ni ostalo povrće i voće nije pošteđeno. Nekako se taj prvi dio ljeta i pregura bez njih, a već od druge polovine srpnja kreće najezda. Samo čekaju sazrijevanje plodova, a onda isisavaju sok. Uzrokuju oštećenje plodova i nanose nam veliku štetu.

Prskanje protiv smrdibuba

Za mnoge upotreba kemijskih insekticida ne dolazi u obzir u vrtu. Oni koji su ih koristili, primijetili su da smrdibube brzo razvijaju otpornost na te preparate, pa ih treba često mijenjati. Od prirodnih preparata mogu se koristiti nim ulje, duhan i slana voda za prskanje. Međutim, sve ovo ima ograničeno djelovanje i neće uništiti smrdibube. Veće koncentracije ovih preparata bolje djeluju, ali pitanje je koliko će spaliti vaše biljke.

Prirodni neprijatelji

Bubamere jedu jaja smrdibuba. Ako ste vidjeli bubamare na rajčici, moguće je da su smrdibube već položile jaja. Za odrasle insekte smrdibuba pauci su terminatori. E sad, kad bi mogli u vrt dovesti dovoljno bubamara i paukova, to bi bilo dobro.

Kulture koje ćemo žrtvovati

Poznato je da smrdibube vole rajčicu i papriku, ali izgleda da još više vole blitvu. Od cvijeća im se sviđa neven. Da bi spasili rajčicu posijte oko njega blitvu i neven, pa neka se slade smrdibube, samo da rajčicu ostave.

Ručno skupljanje smrdibuba

Smrdibube se mogu sakupljati i ručno. Ponesite kanticu sa slanom vodom. Svako jutro i večer krenite po vrtu i svaku smrdibubu koju vidite na povrću ubacite u kanticu. Ovo bi trebalo da doprinese da se populacija smrdibuba u bašti smanji, ali definitivno ne može biti rješenje. Vizualno izviđanje u bašti nije sasvim pouzdano i odnosi mnogo vremena.

Uzgoj rajčice u zatvorenom prostoru

Uzgoj rajčice u plasteniku se dobro pokazao i kad je zaštita od smrdibuba u pitanju. Tu je rajčica dosta zaštićen i nema problema s ovim bubama kao na otvorenom. Jeste da ovo predstavlja investiciju, ali eto tko voli da uzgaja rajčicu, treba da zna da se smrdibube slabo zavlače u plastenik, prenosi Agrosavjet.com