Kada je riječ o bolestima koje mogu pogoditi vaše biljke, pepelnica je na vrhu popisa kao jedna od najčešćih. Iako gotovo nijedna vrsta biljaka nije imuna - osim ako se radi o hibridima uzgojenim posebno za otpornost na plijesan - određene vrste su osjetljivije od drugih. Među njih spadaju jorgovani, stabla jabuke u cvatu, ruže, tikvice, krastavci...

Kao što naziv implicira, pepelnica se lako prepoznaje po mrljama bijelog ili sivog praha na lišću i stabljikama zaraženih biljaka koje izgledom podsjećaju na pepeo. Mrlje na površini lišća često su najočitiji znak ove bolesti, ali pepelnica obično počinje na donjoj strani lišća, a često se pojavljuje i na stabljikama, cvjetnim pupoljcima, pa čak i plodu. Spore se prenose strujanjem zraka i kukcima kao što su vunaste lisne uši i klijaju na površinama lišća kada postoje dulja razdoblja visokih temperatura u kombinaciji sa suhim uvjetima. Evo kako napraviti kućno sredstvo uz pomoć kojeg možete spriječiti pojavu pepelnice u vašem vrtu.

Pomiješajte žlicu sode bikarbone i 1/2 žličice tekućeg sapuna sa 3,5 litre vode. Ulijte tekućinu u prskalicu i ravnomjerno poprskajte biljke, uključujući donju stranu lišća i stabljike. Sapun pomaže da se sredstvo raširi i zalijepi za površinu lista. Važno: bacite svu neiskorištenu tekućinu jer s vremenom gubi učinkovitost.

Iako je ovaj recept poznat kao vrlo koristan, može opeći lišće nekih biljaka. Preporuča se da zaražene biljke dobro zalijete nekoliko dana prije nanošenja ove mješavine i ne nanosite je na jakom suncu. Najprije poprskajte malo područje kako biste testirali reakciju prije prskanja cijele biljke. Nemojte ih tretirati ako su već pod stresom zbog suše ili prekomjerne vlage ili kada temperature prelaze 30 stupnjeva.

Soda bikarbona sama po sebi nije učinkovita u kontroli pepelnice, ali u kombinaciji s tekućim sapunom i vodom dobro djeluje kao preventiva. Manje je učinkovita kao lijek nakon što se gljivice zavladaju. Ako znate da je biljka zahvaćena pepelnicom iz godine u godinu, prskanje rano u sezoni, kao i tjedno nanošenje (i ponovno nanošenje nakon kiše), moglo bi spriječiti pojavu plijesni te godine. Kod prvih znakova zaraze uklonite listove zaražene pepelnicom, a ostatak biljke poprskajte. Poprskajte i sve osjetljive biljke koje se nalaze u blizini.