Kako se pravilno orezuje bosiljak – Da bi biljka ove sezone ostala zdrava, snažno rasla i pružala obilje listova, važno je naučiti kako je pravilno orezati.

Pogrešan način orezivanja bosiljka

Većina ljudi dolazi u iskušenje da otkine najveće lišće biljke, ono koje raste na donjim granama. Ali upravo su ti najveći listovi odgovorni za zdravlje biljke. Veliki listovi primaju najviše sunčeve svjetlosti i osiguravaju da biljka bosiljka dobiva odgovarajuće hranljive sastojke. Njihovo orezivanje značajno šteti biljci.

Ispravan način orezivanja bosiljka

Lišće koje biste trebali ukloniti je ono koje raste na vrhu biljke.

Da, manji su, ali postoji dobar razlog da se listovi pokupe s vrha biljke. Svaki put kada režete lišće s vrha biljke bosiljka, omogućavate biljci da stvori dvije nove grane s mjesta koje ste izabrali.

Te dvije nove grane stvorit će nove skupove lišća, a kada ih ponovo odrežete, ponovo će stvoriti dvije nove grane. Rezidba na ovaj način omogućava biljci da raste prema spolja umjesto samo prema gore. Eksponencijalno će rasti svaki put kada odrežete biljku.

Isijecite granu neposredno iznad tih sitnih listova, pazeći da ne ometate lišće. Koristite neke makaze za orezivanje bilja kako biste osigurali čist rez.

Ponovite ovaj postupak sa svim granama na kojima rastu sitni listovi.

Kako to izgleda pogledajte u videu: