Jedan od lijepih prirodnih ukrasa božićnih i novogodišnjih blagdana je svakako i  Poinsettia – crvena božićna zvijezda. Ovo divno cvijeće ima i svoju simboliku.

Za sreću i ljubav

Višegodišnja sobna biljka koja je predivan ukras doma, najčešće se poklanja u ovom vremenu. Kada je kupite, na putu do kuće je zaštitite od hladnoće, a kada dođete kući ne stavljajte je odmah pored izvora topline, već na mjesto gdje će se navići na promjenu temperature.

Božićna zvijezda simbolizira uspijeh, sreću i dobro raspoloženje. Smatra se da privlači u kuću radost i ljubav. Cvijet treba u vrijeme blagdana držati blizu novogodišnje jelke jer će tako pojačati pozitivnu energiju u domu.

Kako da cvjeta?

Prelijepi cvijet će cvjetati više puta samo ako mu umjetnim putem skraćujete dan. Biljka se prekriva neprovidnom tkaninom ili kutijom, od podneva do idućeg jutra, kada se to skloni s nje. Ovaj proces se primjenjuje 8 tjedana, nakon čega možete uživati u prelijepom cvijetu božićne zvijezde.

Pravilna njega

Božićna zvijezda treba biti dva i pol puta veća od saksije u kojoj je posađena. Pri izboru mjesta u kući izbjegavajte propuh, jako sunčevo svjetlo i previše suhu i zagrijanu prostoriju. Ne stavljajte ju u blizini prozora prozora i radijatora. Idealna temperatura je između 15 i 22 stupnja.

Potrebno je zalijevati mlakom vodom svaki drugi dan ili kad je zemlja suha. Izbjegavajte vodene lokvice ispod saksije. Ako se korijen osuši, biljka u početku reagira odbacivanjem lišća. Za razliku od prekomjerne vlage, božićna zvijezda može preživjeti kraći period suše. Samo počnite zalijevati i ona će oživjeti. Ako listovi nastave opadati i biljka ogoli, jedino je rješenje kupiti ili uzgojiti novu. Ako ju uspijete očuvati nakon što prođu blagdani, trebalo bi ju jednom mjesečno prihranjivati gnojivom za sobne biljke. Biljku je u proljeće potrebno obrezati.

Agrosavjet