Ukoliko brinete i pitate se uplaćuje li vam poslodavac redovito doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u nastavku doznajte kako na najlakši način to provjeriti.

Provjera nije komplicirana, te će vam za nju trebati svega nekoliko podataka.

Inače, sve zaposlene osobe u BiH mogu provjeriti uplaćuje li im doprinose i u kojem iznosu – pišu Nezavisne novine.

Elektronska platforma

Porezna uprava Federacije BiH ima elektronsku platformu za provjeru uplaćenih doprinosa i evidentiranog osiguranja, pa tako na njihovom portalu zaposlene osobe mogu provjeriti je li im  i u kojem iznosu poslodavac uplatio doprinose i prijavio kod nadležnog tijela.

Inače, ove podatke je moguće provjeriti počevši od 2011. godine, kada je uspostavljen jedinstveni sustav.

Platforma se zove “e-doprinosi” i možete joj pristupiti na ovom LINKU.

Osobni identifikacijski broj (LIB)

Svi koji žele provjeriti jesu li su im uplaćeni doprinosi, to mogu uraditi unosom jedinstvenog matičnog broja, broja osobne iskaznice, te imena jednog roditelja, a potreban je i osobni identifikacijski broj (LIB).

To je jedinstveni broj koji Porezna uprava Federacije BiH dodjeljuje svakoj osiguranoj osobi upisanoj u jedinstveni sustav.

Kako bi dobila ovaj broj, zaposlena osoba treba posjetiti poslovnicu porezne prema svome prebivalištu i uz predočenje osobne iskaznice dobit će obavijest s podacima koje  sadržavaju i trajni LIB sa kojim može koristiti ovu uslugu.

Osim već navedenog, uvijek možete otići na šalter poslovnice porezne uprave u vašem gradu/općini kako biste doznali jesu su vam uplaćeni doprinosi.