Ako ste od onih vozača koji po ljeti koriste ljetne gume, a po zimi zimske gume, morate posvetiti pažnju na način kako skladištite gume dok se ne nalaze na automobilu. Mnogi ne znaju da postoje stroga pravila za odlaganje guma. Ako ih se ne poštuje, može doći do trajnog oštećenja gume. Najgora varijanta skladištenja gume je da ih samo skinete s automobila i odbacite u slučajnom položaju, piše 20minuta.hr. U takvim uvjetima ni najkvalitetnija guma neće pokazati svoje performanse poslije pola godine neadekvatnog čuvanja. I kako ispravno skladištiti gume?

Pravilo je jednostavno: 'Gumu na naplatku spremite vodoravno jednu na drugu, a gumu bez naplatka okomito jednu pored druge.'

Većina vozača za zimske i ljetne gume koriste iste naplatke, odnosno svake sezone mijenjaju gume. 'Gole' gume treba slagati uspravno, a ne položeno, jer bi se mogle oštetiti. U uspravnom položaju ne postoji opasnost od oštećenja, jer guma ima relativno malu masu i opterećenja su mala. No, u tom slučaju prije nego što skinete gume otiđite u autopraonicu i detaljno operite gume dok su još na naplatcima i na automobilu. Najme, kada gumu skinete s naplatka, nije ju poželjno prati samu, te nepotrebno prljati i močiti unutrašnjost gume koju ćete teže osušiti.

Gumu skinutu s naplatka pažljivo pregledajte da nema u sebi pričvršćeno neko strano tijelo, a dlanom ruke i vizualnim pregledom detaljno pregledajte vanjski, ali i unutrašnji dio gume. Ako primijetite oštećenja odmah ih popravite, ili ako se ne mogu popraviti, morat ćete nabaviti novu gumu. Gumu možete lagano i umjereno premazati tekućinom na bazi glicerina ili odgovarajućim sprejem. Kada se sredstvo upije i guma osuši dovoljno je gumu bez naplatka postaviti okomito i to jednu pored druge, ali da nisu jako natisnute. I to bi bilo to.

Vozači koji automobil namjeravaju koristiti više godina i voze puno kilometara sasvim sigurno su izračunali kako im je jeftinije mijenjati kompletne kotače, pa za tu potrebu kupe četiri felge, te na taj način izbjegavaju skidanje i montiranje gume te njeno centriranje dva puta godišnje, pa se uštedi kod vulkanizera, jer se plaća samo skidanje kotača i postavljanje novog, a centriranje u pravilu nije potrebno.

Gumu namontiranu na naplatku spremite vodoravno na ravnu i čvrstu podlogu, a ostale gume jednu na drugu. Poželjno je između guma staviti novinski papir ili tanje drvene daščice, ali već za iznos od 50 do 150 kuna mogu se kupiti metalni stalci na kojima četiri gume s naplacima stoje vodoravno, a pri tome nemaju međusobni kontakt. Uspravno skladištenje nije preporučljivo, jer bi se gume dužim stajanjem, pod pritiskom naplatka deformirale. Dobra je i investicija u posebno dizajnirana pokrivala, koja pokriju cijelu gumu.

Kada imate gume na naplatku i s njih ga ne skidate, u tom slučaju možete gumu oprati u autopraonici i kasnije. I u ovom slučaju gumu je poželjno tretirati glicerinom, odnosno popularnim 'crnilom' za gume u tekućini ili spreju, te ju napumpati barem na tlak zraka koji se inače koristi za vožnju.

No, bez obzira skladištite li gume s ili bez naplatka, uvijek vrijedi pravilo kako gume treba skladištiti u suhom i tamnom prostoru.