Božić je jedan od najvećih kršćanskih blagdana, a se slavi 25. prosinca, po Gregorijanskom odnosno 7. siječnja, po Julijanskom kalendaru. Rođenje Isusa Krista je blagdan koji se proslavlja sa obitelji u domu, kao i odlaskom na crkvena bogosluženja. Uz sve običaje, okupljanje cijele obitelji oko bogate trpeze je središnji događaj. Na stolu je obavezna i Božićna pšenica.

Da bi pšenica izrasla do Božića treba je na vrijeme posaditi, kako bi bila zelena i gusta, jer će, po vjerovanju, takvi biti i usjevi tijekom godine.

Kako posaditi pšenicu za Božić

Stavlja se zemlja u plitku posudu, a na nju se poreda pšenica, koja je stajala u vodi preko noći. Na vrhu se zrna prekriju s još malo zemlje. Svakodnevno zemlju treba prskati vodom na sobnoj temperaturi.

Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju. Ostavi se do ruba bar 1 cm jer će se pšenica nicanjem raširiti. Zaljevati umjereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno.

Može se u sredini tanjura – posude ostaviti prostor u koji će doći svijeća. Uzeti plitki tanjur po želji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju). Nasuti zrna pšenice oko čaše do ruba tanjura.
Pšenicu, koju ste posadili na jedan od ova tri načina, možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom. Stavlja se preko, da bi zrna ravnomjerno bubrila i da bi dobivala dovoljnu količinu vlage za to. Kada se pojave prve klice tkaninu treba skloniti da bi pšenica nesmetano nicala.
Prije nego što se stavi na stol, žito se ošiša makazama da bude ravno, jer rijetko kad samo izraste ravnomjerno. Stavi se svijeća u sredinu, a žito se po sredini veže crvenom mašnom ili trakom u vidu trobojke (zastave).

Savjeti

Dobro je pšenicu natopiti u vodu dva dana ranije da isklija. Zrna se zamotaju u mokru krpu i ostave dan ili dva da nabubre i puste klice.

Ako zakasnite samo stavite na toplije i dobro osvijetljeno mjesto da brže izraste.
Slobodno možete ošišani dio žita upotrijebiti za jelo, za dekoraciju salatu na primjer. Isklijano žito je veoma zdravo i koristi se u ishrani.

Upozorenja

Ne treba stajati na jako toplom mjestu, blizu radijatora ili peći. Više joj odgovara da sporije raste na sobnoj ili nižoj temperaturi.

Ne treba staviti previše pšenice da ne izraste gusto. Dovoljan je jedan red zrna.
Ne zalijevati pretjerano, bolje je često prskati tj.orošavati. U tanjuru se ne smije zadržavati previše vode.

bljesak.info