Korištenje popularne aplikacije za dopisivanje nije potpuno bez rizika.

Svoju privatnost treba zaštititi i na WhatsAppu, bilo ga koristite na Androidu ili iOS-u. Niže je ispano 10 savjeta koji vrijede za oba opreativna sustava.

Postavke privatnosti

Prije svega provjerite jesu li postavke privatnosti u WhatsAppu namještene najmanje za opciju My Contacts. loša je ideja da vam profilna slika bude javna, posebno ako ste maloljetni.

Kad je Last Seen postavljen na Everyone i osobe koje nisu među vašim kontaktima mogu pratiti kada koristite WhatsApp te štošta doznati o vama. Najbolje je ovu postavku staviti na Nobody kako ona ne bi bila dostupna nikome.

About može biti javan, ali ipak nemojte u njemu objavljivati potencijalno osjetljive podatke i informacije.

Postavke privatnosti za grupne razgovore

Ovo je najvažnija postavka privatnosti i nju trebate osvježavati kada dodajete nove kontakte. Najbolje je odabrati My Contacts Except… i zatim Select All.

Ovo treba ponoviti svaki put kad dodate novi kontakt. Time ćete se zaštititi od situacije u kojem vas netko doda u grupu koja se bavi nečim što WhatsApp ne dozvoljava, pa se može dogoditi da dobijete ban.

Važno je isključiti sve kontakte jer korisnički račun bilo kojeg od vaših prijatelja može biti hakiran.

Postavke privatnosti za Status

Trebate pripaziti što objavljujete kao status. Po izvornim postavkama WhatsApp će to poslati svim vašim kontaktima, ali možete to suziti korišteći značajku My Contacts Except. Još bolja opcij aod toga je Only Share With s kojom možete odabrati samo ljude s kojima želite dijeliti statuse.

Prijavite sumnjive kontakte i grupe

ako primite neku sumnjivu ili čudnu poruku od nepoznatog kontakta ili vas netko uznemirava, trebate to prijaviti koristeći Contact Info. Imajte na umu kako ćete pritom WhatsAppu proslijediti poruke koje ste zadnje primili od tog kontakta.

Ako vas je nepoznat netko dodao u grupu bez vaše dozvole, također možete prijaviti grupu pomoću Group Info.

Provjeravajte sumnjive vijesti

Primite li sumnjivu poruku, svakako provjerite je li istinita i vjerodostojna. Ako vam je netko i poslao neku vijest, ne znači da je on vjerodostojna, posebno ako dolazi s neke sumnjive stranice. Guglajte ili se obratite prijateljima za pomoć prije no što kliknete na poveznicu ili proslijedite poruku.

Inzistiraju li u toj poruci na njenom prosljeđivanju drugim vašim kontaktima, to bi mogao biti jedan od znakova kako je riječ o prijevari, lažnim vijestima ili phishingu.

Pazite na čudne poveznice, a moguiće da će vas i WA upozoriti ako nešto ne izgleda kako bi trebalo. Razmislite i o tome je li kontakt od kojeg poruka stiže pouzdan. WhatsApp gotovo sigurno neće od vas tražiti bilo kakve osjetljive podatke.

Je li to doista vaša prijateljica ili vaš prijatelj?

Čak i ako sumnjiv sadržaj dođe od nekog koga poznajete budite oprezni. Moguće je, naime, da im je korisnički račun hakiran i da ga netko zlorabi bez da oni to uopće znaju. Najbolje ćete se zaštititi uključivanjem dvostupanjske provjere u postavkama WhatsAppa, koristeći valjanu adresu e-pošte. Zaštitite i e-mail dvostupanjskom provjerom, kao i snažnom lozinkom.

Kad netko pokuša pristupiti vašem korisničkom računu na WhatsAppu i primite SMS sa šestoznamenkastim kodom:

- ignorirajte takve poruke

- nemojte ih objavljivati na društvenim mrežama jer možete olakšati posao nekome tko bi mogao pokušati preuzeti vaš korisnički račun

- pošaljite prijavu [email protected] kako bi ih upozorili na problem.

Poštujte privatnost vaše djece, ali ne previše

Ne morate provjeravati svaku poruku poruku pristiglu od vaše djece, ali zanimajte se za digitalne aspekte njihovih života kako biste na vrijeme mogli uočiti prve znakove nevolje. Svakako provjerite jesu li u kontaktu s ljudima kojima se može vjerovati.

U Europskoj uniji – pa tako i u Hrvatskoj – mlađi od 16 godina nemaju što tražiti na WhatsAppu.

Možete poslati i povući poruku, ali ništa nije sigurno

Vjerujete li kako šaljete povjerljivu poruku ili kako je medij kojeg koristite siguran zato što poruku možete lako obrisati za sve s kojima razgovarate, koristite nestajuće poruke ili nešto tome slično, u krivu ste.

Postoje načini kako spremiti ili proslijediti poruku prije no što ju povučete ili prije no što nestane. Pazite na to što šaljete WhatsAppom u svakom trenutku.

Redovno ažurirajte WhatsApp

Redovno provjeravajte je li vaše izdanje WhatsAppa najnovije dostupno u trgovinama aplikacijama jer ćete tako dobiti i najnovije zakrpe za sigurnosne propuste.

Uključite biometrijsku provjeru

Ako vaš uređaj podržava provjeru identiteta biometrijskim načinima, u WhatsAppu otvorite redom Settings pa Account i zatim Privacy kako biste ih omogućili.

Nakon što tako zaključate WhatsApp bilo koji pokušaj otvaranja WhatsAppa na webu bit će blokiran ako neće biti potvrđen odgovarajućim biometrijskim načinom, piše Tportal.