Uslijed eksplozije na Krimskom mostu, koji vodi iz krasnodarskog kraja Rusije u Krim, koji su Rusi anektirali još 2014. godine, urušio se dio ceste i izbio je požar na mostu, a zapalio se i teretni vlak pun goriva koji je prolazio mostom.

Ruske vlasti su priopćile da je uzrok incidenta eksplozija kamiona. Istražni odbor objavio je da je utvrdio tko je vlasnik automobila.

Rusija je priopćila i da je u eksploziji poginulo troje ljudi i da su to vjerojatno putnici automobila koji je bio pored raznesenog kamiona.
 


Jedna strana mosta je osposobljena i promet se sad odvija samo tom stranom, u oba smjera, a navodno je osposobljena i željeznička pruga.

Ukrajina nije službeno objavila da je odgovorna za eksploziju, no dužnosnik ukrajinske vlade za The Washington Post je rekao da iza napada na Krimski most stoje ukrajinske specijalne službe.

No kako je uopće došlo do eksplozije? O tome se i dalje pojavljuju različite teorije.

Teorija o napadu odozdo

Umirovljeni viši stručnjak britanske vojske za eksplozive dizanje Krimskog mosta u zrak naziva "remek-djelom tajne sabotaže". "Nedostatak očitih eksplozivnih/fragmentacijskih oštećenja na cesti sugerira da nije riječ o udaru iz zraka", rekao je za BBC neimenovani vojni ekspert za eksplozive.

Prema njegovom mišljenju, uzrok eksplozije mogao bi biti "napad odozdo" na most. On sugerira da su eksplozije na cestovnom mostu i željezničkoj pruzi "pokrenute gotovo istovremeno uz pomoć kodirane radionaredbe".
 


Umirovljeni general australske vojske Mick Ryan na Twitteru je napisao da ovakvo urušavanje mosta zahtijeva veliku količinu eksploziva, koju ne može nositi tek nekoliko ljudi. Bio je potreban i dobro promišljen plan eksplozije, napominje analitičar, budući da su armiranobetonski mostovi najstabilniji od svih. "Nekoliko kamiona ili projektila/bombi moglo bi postići ovaj cilj ako su bili precizno usmjereni na prave dijelove mosta", rekao je Ryan.

Po praćenijim ruskim kanalima na Telegramu kolaju teorije da je eksploziju izazvao objekt u moru ispod mosta, iako ne isključuju ni opciju s kamionom, a dosta je raširena i teorija da se radilo o simultanoj eksploziji objekta u moru i kamiona koji je prolazio mostom.

"Ako su ukrajinske službe izvele sabotažu, Hollywood će o tome snimati filmove"

Teoriju o objektu u moru kredibilnom smatra i britanski analitičar za sigurnost i obranu profesor Michael Clarke. On je otišao i korak dalje i verziju o kamionu bombi nazvao apsurdnom.

"Ako je zaista u pitanju eksplozija na samom mostu, teško mi je povjerovati da možete toliku količinu eksploziva staviti u vozilo koje prelazi most", rekao je Clarke za Sky News i dodao da su mostovi i konstruirani da izdrže takvu vrstu eksplozija.
 


"Po meni, ovdje se radi ili o projektilu, koji bi morao biti veći i snažniji od svega što Ukrajinci navodno imaju, ili vjerojatnije sabotaži specijalnih snaga koje su postavile eksploziv ispod samog mosta", kazao je Clarke i dodao da će, ako je zaista bila riječ o operaciji ukrajinskih specijalaca, o tome Hollywood u sljedećim godinama snimati filmove jer bi bila riječ o golemoj pobjedi.

Inače, što se teorija o projektilu tiče, neki od analitičara su konstatirali da na mostu nema oštećenja u vidu kratera kakvi bi nastali od udara projektila.

Most službeno ima strogi sigurnosni sustav

Službena ruska verzija onoga što se dogodilo tvrdi da je na mostu eksplodirao kamion. To je dovelo do požara u sedam spremnika goriva u vlaku i djelomičnog urušavanja dvije trake mosta, naveli su Rusi.

No, most, barem službeno, ima strogi sigurnosni sustav. Svaki kamion koji ulazi na Krimski most provjerava se na eksploziv. Na ulazima se nalaze stacionarni inspekcijski i inspekcijski radiotehnički sustavi ST-6035, koji provjeravaju vozila.

Ipak, pojavila se neverificirana snimka navodnog pregleda kamiona koja sugerira da je policajac tek zavirio u prikolicu šlepera i da je kamion potom krenuo dalje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon napada je dekretom naredio strože mjere sigurnosti oko Krimskog mosta.