Sveti Nikola biskup Mire (umro 350.) zaštitnk je putnika i zato se i zove nadimkom Putnik. Zaštitnik je također mornara i djece, proizvođača bačava, proizvođača ulja, lučkih radnika, potlačenih izatvorenika.

Sveti Nikola se rodio na terenu današnje Turske u katoličkoj pobožnoj obitelji. Postao je svećenik pa zatim biskup u Miri.

Pobožna legenda kaže da je pomogao jednu sirotnu obitelj s tri djevojke koje su skoro morale na zaradu na cestu ili se ubiti od siromaštva. On je jedne večeri došao i bacio torbu novca i udaljio se. To je bilo dovoljno da se najstarija dobro uda. Drugu večer je isto ponovio i napravili su plan lijepoga odgoja druge, a treće večeri su se vrata otvorila i zadovoljni otac je mogao zahvaliti i prigrliti velikoga darovatelja.

On je obljubljeni svetac i zaštitnik je tolikih država, pokrajina, biskupija, župa, samostana, kapelica, a k tome toliki nose njegovo ime. Časte ga također mornari i putnici i zato ga zovu još i sveti Nikola putnik.

Svetoga Nikolu časte još danas najviše djeca kao dječjega sveca koji im donosi darove i uvodi polako u Božićno vrijeme. Ima i to svoje razloge. Neki je zločinac ubio troje djece. Nikola ih je čudesno vratio u život i evo, odakle je i kako postao zaštitnikom djece.

Svima koji nose ime današnjega sveca od srca želimo sretan imendan!

 
tomislavcity.com / frafranjomabic.info