U Japanu se bilježi sve više građanske aktivnosti u dovođenju u red onih koji ne poštuju mjere borbe protiv epidemije koronavirusa, koje nekad čak graniče sa uznemiravanjem, piše Hina.

Na području Tokija po barovima i prodavaonicama, koje su unatoč preporukama ostale otvorene, pojavile su se rukom pisane poruke i pozivi na njihovo zatvaranje, prenosi u subotu japanska novinska agencija Jiji Press.

"Sljedeći ću put nazvati policiju", piše na jednoj.

U medijima se pojavljuju vijesti o oštećenim prometnim tablicama automobila iz drugih dijelova zemlje.

Vozači sad mogu kupiti naljepnice za automobile na kojima piše da žive u određenoj pokrajini iako imaju tablice iz drugog dijela Japana.

Na društvenim mrežama fraza "nadzor samodiscipline" vrlo se često koristi, piše Jiji.

Stručnjaci ističu da je problem uznemiravanja sugrađana i inače stvarni problem u japanskom društvu, a sad je u epidemiji poprimio novi oblik.

U Japanu je izvanredno stanje proglašeno do 31. svibnja, no za razliku od drugih zemalja, javnosti nisu propisane obvezne mjere nego preporuke poput ograničenja kretanja.

Građanima su vlasti preporučile da ostanu u svojim kućama što je moguće više te da izbjegavaju putovanja u druge dijelove zemlje, no ne slijede svi te preporuke.

Mediji bilježe i slučajeve stigmatizacije i diskriminacije oboljelih i onih koji su se oporavili od covida-19.

U Japanu, zemlji od 126 milijuna stanovnika, zabilježeno je nešto više od 15 tisuća oboljelih od covida-19 i 590 umrlih.

Iako dio stručnjaka smatra da je broj oboljelih u toj zemlji veći te da Japan provodi premalo testiranja na koronavirus, tako mali broj zaraženih u odnosu na ukupni broj stanovnitšva pripisuje se kulturi koja i inače prakticira mjere socijalnog distanciranja.