Za neke je ljeto prilika za odmor i izležavanje, ali ima i onih koji svoj odmor vole provesti aktivno, rekreativno, u prirodi, vole šetati i planinariti… U tom slučaju postoje opasnosti, a među njima – zmije.

Što trebate znati?

Izbjegavajte visoku travu. Mnoge se zmije vole skrivati ​​u travnatim područjima, gdje ih ne možete dobro vidjeti. Zato je najbolje držati se utabane staze kako biste jasno vidjeli kuda hodate. Naravno, to ne znači da se zmije ne mogu pronaći izvan travnatih površina, stoga budite oprezni…

Nadalje, izbjegavajte rupe. Razne rupe omiljena su mjesta zmija - odnosno mjesto gdje baš i ne želite gurati noge, primjerice, kad se penjete po stijenama ili istražujete špilje, piše Večernji.hr.

Valja znati da se zmije također mogu penjati. Ne zaboravite da zmije nisu pričvršćene za tlo, već se mogu i penjati. Nisu baš tako vješte kao vjeverice, ali su dovoljno dobre da se popnu na drvo ili tako nešto. Dakle, nije nemoguće sresti zmiju oči u oči...

Čak i mrtve zmije grizu. Ako pronađete mrtvu zmiju i želite je uzeti iz nekog razloga (možda želite suvenir ili uspomenu), budite oprezni. Zmije koje su nedavno umrle još uvijek imaju reflekse, a čak i mrtve vas mogu ugristi. Osim toga, žive zmije su prilično dobre u pretvaranju da su mrtve, pa bi ih možda bilo bolje ostaviti na miru.

Isto tako, pazite gdje kampirate. Zmije su noćne životinje pa pripazite gdje postavljate šator. Izbjegavajte "zmijske" teritorije, poput visoke trave, kamenjara, stabla ili velike grane... Kad spavate, zatvorite šator i stavite čizme unutra, nemojte ih ostavljati vani. Kad ih vratite, protresite ih za svaki slučaj da provjerite je li zmija ušla u njih.

Još nešto. Nosite čvrste cipele i duge hlače. Zmije mogu zubima probušiti tanke materijale. Ne hodajte bosih nogu ili u kratkim hlačama u neometanim područjima.

Ako vas ipak zmija ugrize, važno je ostati miran i pribran, ne bježati i ne paničariti jer će se tako otrov brže proširiti tijelom. Ako smo prepoznali da se radi o otrovnoj životinji koja se nalazi u Bosni i Hercegovini ili šire, osobu koju je zmija ugrizla prvo treba odvesti u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pozvati Hitnu pomoć, kako bi primili protuotrov ruka treba biti postavljena u razini srca, a noga podignuta, čime se može smanjiti oteklina. Skinite prstenje i satove prije nego ud otekne.

Pokrijte mjesto ugriza čistim, suhim zavojem. Označite rub otekline na koži", savjetuju iz HZJZ-a. No, oni također iznose cijeli popis onoga što ne smijemo činiti.

"U slučaju ugriza nemojte čekati da se pojave simptomi, već odmah potražite liječničku pomoć. Ne stavljajte zavoj jer sprječava protok krvi i može izazvati nekrozu. Nemojte rezati ranu nožem ili je rezati na bilo koji način. Ne pokušavajte isisati otrov."