Međunarodni monetarni fond je još krajem ljeta upozorio da bi se svijet mogao naći na rubu globalne recesije, što je nakon što se nastavljen rat u Ukrajini, ponovljeno prije nekoliko dana.

Zavisno od toga kakva će biti zima, postoji mogućnost i društvenih nemira. Ako se najavljuje takva kriza u razvijenim zemljama, postavlja se pitanje kako će tek preživjeti zimu Bosna i Hercegovina.

Pandemija virusom korona, a nakon nje rat u Ukrajini istaknuli su u prvi plan sve slabosti svjetske ekonomije. Rast cijena i kriza s energentima, mogli bi, kako navode u svjetskim financijskim organizacijama, uvesti pojedine zemlje u recesiju, što je već za Veliku Britaniju službeno potvrdila tamošnja centralna banka.

Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a:

Sigurno postoji strah od recesije u pojedinim zemljama, a čak i da do nje ne dođe, činit će se kao da je ove zime. Ako zima bude oštra moglo bi doći do društvenih nemira.

Ako Europa i mnogo razvijenije zemlje strahuju kako će preživjeti zimu, kao posebno opravdano pitanje nameće se šta je onda sa ekonomijom nerazvijenih zemalja poput BiH, koje su potpuno ovisne o EU.

Zoran Pavlović, ekonomski analtičar:

Što se tiče ekonomije BiH u ovoj priči mi smo u situaciji da smo izrazitio vezani za EU da je takva situacoja da smo za poslove za metalski sektor i drugu industriju ne bude li narudžbi i kupaca bit ćemo u velikim problemima.

Stručnjaci iz Europe i poznavatelji tamošnjih društvenih prilika kažu kako će brojni građani teško osjetiti krizu, što u konačnom može dovesti do brojnih socijalnih nemira.

Neven Anđelić, profesor međunarodnog prava:

Onda će se početi pitati prvo povjerenje vladama, sada imamo izbore u Italiji, pitanje je tko će tu doći na vlast. Izbore u drugim zemljama, hoće li to biti populistički pokreti, kombinacija svega toga može dovesti do ružnih scenarija.

Građani imaju standardan odgovor kao i na većinu pitanja koja se tiču novih kriza. Preživjeli smo i gore.

Hoće li inflacija koja je trenutno u BiH 16,7 posto rasti i uzrokovati još veći rast cijena ovisit će, navode u Centralnoj banci BiH i od opskrbe energentima za predstojeću zimu, što znači da situacija može biti i teža, navodi BHRT.