Zaleđena vrata na automobilu ne otvarajte na silu, to ih možete oštetiti. Prelijte ih mlakom vodom, ali nikako vrućom - vruća voda može oštetiti i vrata i bravu.

Ukoliko pri ruci nemate tople vode, tad se pokušajte nasloniti na vrata i pomaknuti ih malo svojom težinom - ovaj trik ponekad pomogne da led koji drži vrata popuca.

I sušilo za kosu vam može ako imate mogućnost dovući produžni kabel i spojiti se na struju.

Također, možete pokušati malo ugrijati ključ upaljačem pa ga staviti u bravu, ali pazite da ne bude vruć, već topao. Ovaj postupak ćete možda morati ponoviti nekoliko puta, piše 24sata.hr.

Napravite sprej za otapanje leda

Ulijte u bocu s raspršivačem mješavinu alkohola i vode u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode). Pošpricajte po zaleđenim dijelovima - po bravi, rubovima vrata, staklima.

Led bi ubrzo trebao oslabiti i vrata ćete lakše otvoriti. Vozilo je moguće odlediti i mješavinom hladne vode i soli. Na litru vode stavite žličicu soli, promućkajte da se sol otopi pa pažljivo prelijte zaleđene površine - rub automobilskih vrata i kvake.

Također, ako se nađete negdje u gradu, stakla se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu - posegnite za kreditnom karticom i ostružite naslage leda. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sjesti u auto i odvesti se kući.

Savjeti kako da vam se staklo, vrata, retrovizor i brava ne zalede

Kako ujutro ne bi morali gubiti vrijeme sa zaleđenim dijelovima vozila, posegnite za nekoliko trikova koji će zaleđivanje spriječiti:

- Zaštitite brave od leda pomoću WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

- Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom, jer to može pomoći da se vrata ne zalede. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd.

- Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli 'zalijepljene' za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu.

- Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

- Stavite karton na stakla - to je odličan način prevencije da se stakla na autu ne zalede. Umjesto kartona možete staviti i stari ručnik.