Čečenski vođa Ramzan Kadirov odbio se susresti sa svojim vojnicima koji su pušteni iz ukrajinskog zarobljeništva. Poručio je kako "čečenski vojnik ne bi trebao imati razloga da bude zarobljen". U subotu su pet čečenskih vojnika dočekali rođaci i vladini dužnosnici u Groznom, glavnom gradu Čečenske Republike, nakon što su razmijenjeni za ukrajinske ratne zarobljenike.

Predsjednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov je ispričao kako su čečenski vojnici zarobljeni 14. prosinca, a pregovori o njihovom oslobađanju bili su "držani u tajnosti". Ipak, Kadirov je u objavi na Telegramu potvrdio kako nije bio među onima koji su pozdravili povratnike napisavši da čečenski "ratnik mora dokazati da nije imao drugog izbora nego da bude zarobljen".

Pozvao ih da se vrate na bojišnicu

"Morate to dokazati povratkom na prvu crtu", naglasio je. Tvrdi kako je za vojnika bilo "pitanje časti" pokazati da nisu izbjegavali bitku, odnosno "da se nisu bojali suprotstaviti neprijatelju i nisu tražili priliku da polože oružje".

Ukazao je na primjer čečenskog vojnika Kirgiza Mušikanova koji je ranjen i zarobljen u Ukrajini, ali se nakon oslobođenja i oporavka ponovno pridružio Kadirovljevim jedinicama, prenosi Newsweek.

"Trebali su biti oprezni sa svakim metkom"

"Naravno, zatočeništvo nije zločin i drago nam je što su borci preživjeli", napisao je Kadirov. Međutim, naglasio je da su njegovi vojnici prije zarobljavanja priopćili da im ponestaje streljiva te je sugerirao da su trebali biti oprezni sa "svakim metkom".

Priznao je kako i na njemu leži dio krivnje jer vojnici nisu bili "dovoljno pripremljeni", ali poručio je da se oslobođeni vojnici "sada imaju priliku dokazati sebi, svojim suborcima, zapovjedniku i cijeloj zemlji". Čečenski vojnici su oslobođeni u sklopu razmjene ratnih zarobljenika, u kojoj je privatna vojna kompanija Wagner vratila 130 ukrajinskih vojnika.