Mnogi misle kako gripu treba preležati i kako gripa ne zahtijeva odlazak liječniku. Međutim, iako gripa u većini slučajeva prođe bez komplikacija, ona nikako nije bezazlena bolest i zahtijeva oprez.

Gripa se najčešće izliječi bez liječničkih intervencija – svi smo čuli onu dobru staru uputu da gripu treba jednostavno preležati. Simptomi gripe uključuju povišenu temperaturu, drhtavicu, osjećaj iscrpljenosti i gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj.

Liječenje gripe podrazumijeva boravak kod kuće kako ne biste širili zarazu, zatim mirovanje i najvažnije: unos puno tekućine. To je puno važnije i učinkovitije od uzimanja udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Velika količina tekućine ključna je zato što gripu uvijek prati povišena tjelesna temperatura viša od 38°C, a to isušuje organizam. Za spuštanje temperature korisni su lijekovi za snižavanje temperature kao paracetamol i tuširanje u mlakoj vodi, a dobro će vam doći i kapi za nos te sirup za kašalj. Iako gripa “slama” organizam i na trenutke se čini nepobjedivom, ipak se počinje povlačiti nakon otprilike 5-7 dana.

Međutim, neki simptomi gripe mogu upućivati na komplikacije uzrokovane tom bolešću. Javite se svom liječniku ako primijetite sljedeće simptome:

- Temperatura koja traje dulje od 4-5 dana
- Otežano disanje, kratak dah i jaki kašalj
- Bol ili pritisak u prsima
- Iznenadne vrtoglavice ili ošamućenost
- Povraćanje i proljev
- Povišena temperatura koja se pojavi nakon poboljšanja simptoma.

Ove godine sezona gripe poklapa se s globalnom epidemijom koronavirusa, a kako su simptomi te dvije bolesti vrlo slični, obratite pažnju i na gubitak osjeta okusa i mirisa koji mogu upućivati na zarazu koronavirusom. U svakom slučaju, poštujte epidemiološke mjere i svome se liječniku prvo javite telefonom umjesto da sami odlazite u ambulantu.

Komplikacije uzrokovane gripom upravo su ono što tu naizgled bezazlenu bolest čine potencijalno vrlo opasnom. Najčešće se radi o bronhitisu, upali pluća, upali srednjeg uha, a kod kroničnih bolesnika može doći do pogoršanja postojeće bolesti, dok teže komplikacije mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Srećom, sve komplikacije vezane za gripu i samo bolovanje od gripe mogu se izbjeći jednim jednostavnim i sigurnim potezom: cijepljenjem, piše Gloria.hr.