Većina roditelja u današnje digitalno doba konstantne povezanosti i ovisnosti o ekranima ima slične probleme pri određivanju koliko vremena njihovi najdraži mogu provesti online, na pametnim telefonima, tabletima i drugim uređajima gledajući YouTube, igrajući igre i slično.

Neke općenite smjernice o tome postoje i već smo pisali o njima, a roditeljima je posebno zanimljivo čuti savjete ljudi iz same industrije, šefova velikih kompanija koji razvijaju gadgete, softver i sadržaj te o načinima na koji su oni postavili pravila korištenja moderne tehnologije za svoju djecu.

Npr. Bill Gates djeci je tek s 14 godina dao mobitele (iako je tada većina njihovih vršnjaka već imala telefon), a njegovo pravilo je da za ručkom nitko ne smije koristiti telefone.

U nedavnom razgovoru za The Guardian, šefica YouTubea Susan Wojcicki, majka petero djece, govorila je o pravilima koja je svojoj djeci postavila vezanim uz korištenje tehnologije, javlja Zimo.co.

Njena djeca telefone nisu dobila sve dok nisu “postala svoja”, odnosno dok nisu sami počeli ići vani, voziti se autobusima i slično te smatra da bi vrijeme kada djeca mogu dobiti mobitel trebalo biti kada navrše 11 godina, uz napomenu da im se telefoni uvijek mogu oduzeti.

Ponekad, pogotovo kada idu na putovanja, oduzima im uređaje kako bi se mogli posvetiti druženju i kvalitetnom vremenu koje se provodi s najdražima.

Također, iako je jasno da danas bez tehnologije ne možemo, svi, a ne samo djeca, moramo biti svjesni kada trebamo telefone ostaviti po strani - kada smo u društvu i razgovaramo s drugima, trebamo se fokusirati na ljude i razgovor, a ne gledati u ekrane.

Prema udruženju američkih pedijatara, djeca danas prosječno provode čak sedam sati dnevno korištenjem medija sa zabavnim sadržajem poput telefona, tableta, TV-a itd.

Djeca koja provode toliko i više vremena s ekranima imaju dvostruko veću mogućnost da u budućnosti pate od anksioznosti i depresije, u odnosu na djecu koja dnevno provode jedan sat s ekranima.