Vladimir Putin branio je u utorak svoju strategiju podrške režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Assada, kao odgovor na optužbe Washingtona u vezi s nedavnim raspoređivanjem vojnog materijala i ruskih vojnika na sjeveru Sirije.

Istovremeno, šef ruske države je ocijenio da većina sirijskih imigranata koji pokušavaju stići u Europu bježi od "radikalnih" grupa, posebno Islamse države, a ne od bombardiranja redovne sirijske vojske. I kada bi Rusija prestala pružati podršku Bašaru el-Assadu, protok izbjeglica bi bio još veći, rekao je Vladimir Putin.

- Mi podržavamo sirijsku vladu u njenoj borbi protiv terorističke agresije, mi smo joj predložili i nastavljamo da joj nudimo tehničku vojnu pomoć - rekao je Putin u Dušanbeju.

Od prije nekoliko dana, Washington optužuje Rusiju da pojačava svoje vojno prisustvo u Siriji, posebno u Latakiji, jednom od alauitskih uporišta režima.

Američki dužnosnici su također ocijenili da je Rusija izgradila "naprednu zračnu bazu" u Latakiji i spomenuli izgradnju montažnih objekata pokretnog zračnog kontrolnog tornja,te dolazak desetaka vojnika, artiljerije i tenkova.

Službeno, Rusija nije vojno prisutna u Siriji osim preko logističkih objekata u luci Tartus, drugom uporištu Bašara el-Assada.

Vladimir Putin, koji je govorio u okviru summita u Dušanbeju Organizacije o kolektivnoj sigurnosti (OTSC), koja se sastoji od nekoliko bivših sovjetskih republika, pozvao je ponovo na koaliciju protiv IS-a, koja bi uključila Siriju i Irak.

- Danas je prioritet neophodno jedinstvo naših snaga protiv terorizma. Bez ovoga, nemoguće je riješiti druge hitne probleme, kao što je problem izbjeglica - rekao je on.

- Ako Rusija ne bi podržala Siriju, situacija u ovoj zemlji bila bi teža nego u Libiji i protok izbjeglica bi bio još veći - rekao je Putin.

U četiri godine, u sirijskom sukobu poginulo je više od 240.000 ljudi i izazvana je najozbiljnija imigracijska kriza od Drugog svjetskog rata. Deseci tisuća Sirijaca, Libijaca, Afganistanaca, Somalaca i Eritrejaca su stigli posljednjih tjedana u Europu.