Vojska Južne Koreje smatra da u slučaju rata može brzo neutralizirati prijetnju koju joj predstavlja nekoliko tisuća komada artiljerijskog oružja koje Sjeverna Koreja ima uz granicu s njihovom državom, pišu tamošnji mediji, a prenosi britanski Telegraph.

Ta će ocjena donekle umiriti oko 25 milijuna ljudi koji žive na širem metropolitanskom području glavnog grada Južne Koreje Seula, a koji se nalazi samo pedesetak kilometara od granice sa Sjevernom Korejom i za koji je Pyongyang u prošlosti prijetio da će ga pretvoriti u "vatreno more".

Naime, zbog brojnosti artiljerijskog oružja usmjerenih prema Seulu, smatra se da bi granatiranje tog grada potencijalno izazvalo i veće žrtve nego eventualni napad projektilima s nuklearnim bojnim glavama. Neke procjene govore da bi samo u prvih 48 sati napada moglo poginuti više od 100.000 stanovnika Seula.

No, u izvješću koje su predstavnici vojske ovaj tjedan iznijeli pred Nacionalnom skupštinom, stoji da vojska ima plan kojim bi u tri razine udara projektilima u ranoj fazi sukoba uništili prijetnju sjevernokorejske artiljerije, piše agencija Yonhap.



Vojni zapovjednici rekli su da bi prvo koristili taktičke KTSSM projektile "zemlja-zemlja", specijalno namijenjene uništavanju stacioniranih i kamufliranih komada artiljerijskog oružja duž demilitarizirane zone sa Sjevernom Korejom i na obali otoka u blizini granice.

Tako bi u prvoj fazi udara projektili ciljali haubice od 170 mm i raketne sustave od 240 mm, a istim projetilima gađali bi se i neprijateljski SCUD projektili i bacači raketa od 300 mm.

Nakon toga bi balističkim projektilima Hyunmoo-II, dometa do 800 km, gađali nuklearna postrojenja na Sjeveru, kao i mjesta za lansiranje balističkih projetila. Konačno, vojska Južne Koreje zatražila je i još jače balističke projetile Hyunmoo-IV, čiji razvoj još nije ni započet, a kojima bi ciljano gađali mjesta u kojima se nalazi vodstvo Sjeverne Koreje. Dok ih ne dobe, koristli bi se sadašnjim Hyunmoo-III projektilima.

Kako bi postigla željenu mogućnost, Južna Koreja trenutno nadograđuje svoj arsenal projektilima koji mogu nositi bojne glave teške i do pola tone, što im je u nedavnom dogovoru omogućio SAD.

Valja istaknuti i kako Amerikanci sve češće provode opsežne vojne vježbe s južnokorejskim postrojbama tijekom kojih simuliraju odgovor na mogući napad Sjeverne Koreje.

S druge strane Pacifika direktor CIA-e Mike Pompeo je pak upozorio da je Sjeverna Koreja tek nekoliko mjeseci udaljena od usavršavanja mogućnosti svojeg nukleranog arsenala, piše Guardian.

 - Trenutno su dovoljno blizu mogućnostima koje iz američke perspektive znače da se moramo ponašati kao da su na rubu postizanja svojih želja da mogu izvršiti udar na SAD - rekao je Pompeo na forumu nacionalne sigurnosti u Washingtonu.

No, Pompeo je naglasio i da postoji velika razlika između mogućnosti da se ispali jedan projektil s nuklearnom bojnom glavom i proizvodnje velikog broja fizijskog materijala i razvijanja arsenala oružja koje može nositi nuklearne bojne glave.

 - Trenutno se nalazimo u vremenu kad je predsjednik zaključio da trebamo globalni konsenzus oko sprječavanja Kim Jong-una u dosezanju takvih kapaciteta - zaključio je Pompeo.